eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Najsmaczniejszy konkurs w regionie rozstrzygnięty [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 1109
zdjecie 1109
fot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęcefot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęce
REKLAMA

XIV edycja konkursu kulinarnego dla seniorów odbywającego się w Lipiance rozstrzygnięta. W tych iście przepysznych zmaganiach udział wzięło ponad 60 doświadczonych kucharzy z gmin Rzekuń, Czerwin, Różan, Krasnosielc, Myszyniec, Goworowo oraz z Pułtuska i Ostrołęki.

Konkurs „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów” odbył się 18 października w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance. Dzięki doświadczeniu i bogatej wiedzy o tradycjach mazowieckiej kuchni, seniorzy dzielą się tym wszystkim z młodym pokoleniem. Za sprawą publikacji z recepturami konkursowych  potraw jest nadzieja, że dziedzictwo kulinarne Mazowsza będzie ciągle żywe. Znajdziemy w niej przepisy na  łopaciaki, parzaki, serniki, pasztety, sójki mazowieckie, żeberka w ziołach, barszcze czerwone czy wszelakie nalewki owocowe.

Kulinarne wydarzenie wsparli: Samorząd Województwa Mazowieckiego i Powiat Ostrołęcki. Zrealizowali zaś: Towarzystwo Przyjaciół Goworowszczyzny, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie wraz z kołem gospodyń wiejskich w Lipiance i wolontariuszami.    

A tak oto przedstawiają się wyniki konkursu,  w kategorii przystawki:

I miejsce zdobył szczupak po szlachecku w galarecie autorstwa Hanny Dąbkowskiej z Ponikwi  Dużej, II miejsce - serowa rolada z pieczarkami i kurczakiem w wykonaniu  Celiny Garwarskiej z Goworowa, III miejsce: pasztet z królika, który przygotowała Krystyna Kapuścińska  z Brzeźna.

W kategorii  dania główne: bezkonkurencyjne okazały się żeberka w ziołach Krystyny Manowskiej z  Kunina. II miejsce zajęła sójka mazowiecka, przygotowana przez Dzienny Dom Seniora Wigo z  Pułtuska, III miejsce wywalczył kociołkiem drwala Stanisław Sosnowski z  Ostrołęki.

W kategorii deser I miejsce zajęła Barbara Opęchowska z Malinowa Nowego i jej parzaki, II Krystyna Ciskowska z Cisku, która ujęła jurorów rogalikami z serem, III miejsce zdobył miód z mlecza Zofii Maliszewskiej z Lipianki.

W kategoria napoje zwyciężyła nalewka z aronii Jadwigi Lipińskiej, II miejsce zajął Stanisław Małkowski i jego wino wiśniowe, III cytrynówka na bimberku Janiny Osowskiej.

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
kwiecień 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7
dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
dk15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27 dk28
dk29  30  1  2  3  4  5
×