Powiat ostrołecki, 05 czerwca 2017, 14:23

Nasi nagrodzeni przez marszałka

fot. mazovia.eu
0
0
1
Wśród laureatów jubileuszowej, 10. edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2016 znaleźli się przedstawiciele powiatu ostrołęckiego, Edyta Maria Pliszka-Późniewska oraz Teresa i Czesław Niedźwiedzcy.

Do konkursu zostało zgłoszonych blisko 150 produktów, z czego komisja wyłoniła 15 laureatów i przyznała 7 wyróżnień. Uroczysta gala odbyła się w ubiegłym tygodniu i tradycyjnie przyciągnęła miłośników dobrego smaku i zdrowej żywności.

  – Bardzo się cieszę, że współcześni producenci sięgają do tradycyjnych przepisów i inspirują się regionalną kuchnią. Do tego dużą wagę przywiązują do jakości składników, które często pochodzą z ich gospodarstw, ogrodów czy sadów. Dzięki konkursom takim, jak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, regionalni wytwórcy mogą zaprezentować swoje produkty szerszemu gronu, a konsumenci dowiedzieć się, gdzie kupić tradycyjną żywność. Warto nagradzać i promować produkty smaczne i zdrowe – podkreśla wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

  W tym roku wytwórcy znów byli podzieleni na dwie kategorie – producentów indywidualnych i firmy. W każdej z nich wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe. Wśród producentów indywidualnych nagrodę w kat. przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego zdobył smalec kurpsioski z dodatkiem ogórka kiszonego Edyty Marii Pliszki-Późniewskiej z Przytuł Starych.

- To jest smalec tradycyjny i na tej recepturze się opierałam. Skąd ona? To receptura rodzinna, którą udało się zachować. Ten smalec robiło się u moich rodziców, i dziadków. Praktycznie na większości imprez, na które zostałam zaproszona, zawsze mam ze sobą produkty regionalne, żeby móc je zaprezentować. Prowadzę gospodarstwo agroturystyczne.

   Wyróżnienie w kat. napoje zdobył  miód pitny „Kurpik” dwójniak Teresy i Czesława Niedźwiedzkich, Pasieka Kurpik z Olszewa Borek.  

Wasze opinie

Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
~Hania , 21:14 05-06-2017,   -
Pani Edyta to bardzo pracowita i z pomysłem kobietka, zasłużyła na nagrodę. Gratuluję z całego serca i życzę kolejnych sukcesów.
odpowiedz   •   oceń :  
Serwis eOstroleka.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Najlepszy komentarz
~Hania , 21:14 05-06-2017,   -
Pani Edyta to bardzo pracowita i z pomysłem kobietka, zasłużyła na nagrodę. Gratuluję z całego serca i życzę kolejnych sukcesów.
odpowiedz   •   oceń :  
Zobacz również