Polska, 02 stycznia 2017, 18:27

Nigdy nie gaś płonącego oleju wodą! (zobacz wideo)

0
0
0
Wystarczy niecałe 3 minuty by olej pozostawiony na patelni rozgrzał się do 200 stopni Celsjusza i zaczął płonąć. Najczęstszym błędem jest gaszenie pożaru wodą - zdecydowanie zwiększa to skutki tragedii. Przestrzegamy: nie gaś tłuszczu wodą.

Olej lub tłuszcz jest lżejszy niż woda. W momencie gdy próbujemy gasić pożar na patelni wodą, woda spływa na dno, a cała mieszanka eksploduje jako para. Płonący olej rozprzestrzenia się jako chmura ognia na wszystko co znajduje się w pobliżu. Doprowadzić to może do naprawdę wielkiej tragedii. Poniżej spot otwockiej straży pożarnej - ku przestrodze.

Wasze opinie

Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.

Brak Waszych opinii do tego artykułu, bądź pierwszy.

Zobacz również