Ruszyły przygotowania do jubileuszowej, 10. edycji Świątecznej Zbiórki Żywności [ZDJĘCIA]

Najlepszy komentarz
W czwartek, 8 listopada odbyło się pierwsze ze spotkań organizacyjnych liderów odpowiedzialnych za przeprowadzenie Świątecznej Zbiórki Żywności. W tym roku akcja odbywała się będzie w dniach do 30 listopada do 1 grudnia.
- Tegoroczna zbiórka będzie dla nas wszystkich wyjątkowa. Wyjątkowa ze względu na to, że będzie to już dziesiąta edycja akcji. Wielu z dzisiejszych liderów zaczynało jako kilku lub kilkunastoletni wolontariusze. Dziś stanowią filar zbiórki, bez nich nie było by tej jubileuszowej edycji – mówi Jakub Frydryk, prezes MIS.
Podczas czwartkowego spotkania liderzy podzielili pomiędzy siebie sklepy, którymi będą się opiekowali w trakcie zbiórki. Kolejnym etapem przygotowań będzie poszukiwanie wolontariuszy, szkolenie i organizacja pracy w takcie akcji. „Centrum dowodzenia” zbiórką będzie – podobnie jak przed rokiem – znajdowało się w hali targowej „Feniks”. To tu trafiały będą wszystkie zebrane produkty. Za transport ponownie odpowiedzialni będą kierowcy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Osób Niepełnosprawnych oraz prywatnych firm, które już zadeklarowały chęć pomocy.
Nowością tegorocznej zbiórki będzie czas trwania akcji. Federacja Banków Żywności zdecydowała, że zbiórka trwała będzie tylko dwa dni – w piątek i w sobotę (30 listopada i 1 grudnia). W naszym regionie do akcji przyłączają się po raz pierwszy gminy Łyse i Myszyniec. Zbiórka prowadzona także będzie w Kadzidle, Olszewo-Borkach i Różanie. Dokładną listę sklepów poznamy najpewniej w ciągu kilku najbliższych dni.
W ubiegłym roku w trakcie trzech dni akcji zebrano łącznie około 11,5 ton produktów żywnościowych, a łącznie na przestrzeni dziewięciu lat zebrano już ponad 110 ton.


