2019-01-04T12:06:00+01:00 eOstroleka.pl 2 1 5 100%
Polska,

Sekret idealnego burgera

REKLAMA
REKLAMA
5
0

Zamawiasz swojego ulubionego burgera w restauracji lub w domu przez Internet, zjadasz go i stwierdzasz, że jest wyśmienity. Jednak po wszystkim nie potrafisz do końca powiedzieć, dlaczego tak jest poza tym, że Ci smakował. Na idealnie smacznego burgera składa się kilka składników, oto one.

Po pierwsze, żeby burger był udany musi mieć odpowiednią podstawę, czyli w tym wypadku – bułkę. Nie może to być pierwsza lepsza bułka z półki supermarketu. Współczesny konsument burgerów, chce od początku czuć, że je coś wyjątkowego w przypadki bułki nie może być inaczej. Obecnie na topie jest bułka maślana, która jest lekko słodka, dzięki czemu idealnie komponuje się z mięsem oraz pozostałymi dodatkami.

Dla osób, które szukają innowacji w swoim burgerze warto polecić jego japońską wersję, gdzie bułka jest cała… czarna. Do ciasta używa się naturalnych składników jak np. dymu z bambusa i czarnego sezamu albo z kałamarnicy.

Innowacja może być nie tylko w kolorze, ale także w smaku bułki. Bułki pieczone na zakwasie czy tez glazurowane dają niesamowite doznania smakowe, czyniąc każdego burgera niezapomnianym.

Tylko najlepsza wołowina

Jak sam nagłówek mówi, do burgera musi trafić kotlet z najlepszej wołowiny, która musi spełnić kilka wymogów. Po pierwsze musi zawierać odpowiednią ilość tłuszczu. Bez niego mięso szybko się przypali podczas smażenia.

Ważne są też struktura mięsa oraz kształt i grubość kotleta. Tylko przy zachowaniu odpowiednich proporcji burgera po przygotowaniu będzie on miękki i soczysty. Jeżeli chodzi o przyprawy to w zupełności wystarczy odrobina soli i pieprzu. Nadmierna ilość przypraw mogłaby przyćmić smak dobrego mięsa. Waga burgera też nie jest bez znaczenia.

Dobry kotlet w burgerze powinien mieć przynajmniej 150g i więcej. Mniejszy porcja mięsa za bardzo wytopi się podczas smażenia a potem nie da rady zaspokoić naszego głodu. W Ostrołęce idealnego burgera zamówisz z różnych restauracji, jednak najlepiej zrobić to poprzez stronę PizzaPortal.pl.

 

Artykuł sponsorowany