Powiat ostrołecki, 28 października 2017, 09:00

Serowe warsztaty w Chudku. Było pysznie i zdrowo [ZDJĘCIA]

fot. Urząd Gminy w Kadzidle
0
0
0
Mieszkańcy Chudka mieli niepowtarzalną okazję do zapoznania się z sekretami wytwarzania najpyszniejszych serów. Wszystko to za sprawą warsztatów poprowadzonych przez znakomitego serowara, Krzysztofa Jaworskiego.

Podczas warsztatów, które odbyły się we wtorek, 24 października, powstały świetne sery podpuszczkowe. Nie zabrakło serowarskich deserów, obsypanych orzechami, morelami, ozdabianych miodem i rodzynkami. Prawdziwym szlagierem okazały się mozzarella, a także wyjątkowo aromatyczne przyprawy: czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka. Uczestnicy warsztatów obiecali solennie nie zarzucić swej serowarskiej pasji. Przeciwnie. Wszyscy podkreślali, że sery z kurpiowskiego mleka są wyjątkowo smaczne i warto próbować rozszerzać własną produkcję serów.

Warsztaty zorganizowali wójt Dariusz Łukaszewski, Barbara Wiśniewska z Chudka, samorząd województwa mazowieckiego.

Wasze opinie

Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.

Brak Waszych opinii do tego artykułu, bądź pierwszy.

Zobacz również