eOstroleka.pl
Region,

Czarny bez - Właściwości, działanie i przeciwwskazania

REKLAMA
zdjecie 9967
zdjecie 9967
REKLAMA

Czarny bez - Właściwości, działanie i przeciwwskazania

Czarny bez od dziesiątek lat wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Jest jednym z najlepszych naturalnych sposobów na odpędzenie przeziębienia i wzmocnienie sił witalnych organizmu, dlatego tak często gościł w kuchniach naszych babć i prababć. Przez kilka ostatnich lat nieco zapomniany, dziś znów wraca do łask. Coraz częściej w sklepach ze zdrową żywnością znaleźć można bio-sok z czarnego bzu, nie brak też suplementów diety z jego ekstraktami. Czym wyróżnia się czarny bez i dlaczego warto go stosować?

Czarny bez - co to za roślina?

Czarny bez (Sambucus nigra L.) to roślina z rodziny piżmaczkowatych pospolicie występująca w Polsce. Rośnie w lasach, parkach, na skrajach łąk, w ogrodach, nad brzegami rzek, na przydrożach, w nieużytkach. Jest dużym krzewem, choć tak naprawdę bliżej mu do drzewa. Ma rozłożystą, okrągłą koronę i dorasta aż do 12 m. Posiada dekoracyjne białe kwiaty, które sprawiają, że roślina prezentuje się bardzo efektownie.

Walory ozdobne czarnego bzu idą w parze z właściwościami zdrowotnymi. Owoce czarnego bzu są skarbnicą flawonoidów, minerałów i innych cennych substancji. Owoce czarnego bzu zbiera się w sierpniu lub we wrześniu. Pozyskany z nich sok poddaje się procesowi pasteryzowania. Oprócz soku z owoców czarnego bzu można przyrządzić również cały szereg innych prozdrowotnych przetworów, takich jak syropy, nalewki, wina, dżemy, konfitury.

Czarny bez - skład

Surowcem zielarskim czarnego bzu są kwiaty i owce, przy czym to owoce znajdują częstsze zastosowanie. Owoce czarnego bzu są bardzo bogate w cenne flawonoidy, w tym we wzmacniającą naczynia krwionośne rutynę. Dzięki właściwościom napotnym i przeciwzapalnym owoce czarnego bzu stanowią skuteczny oręż przeciw przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych.

Składniki aktywne owoców czarnego bzu to:

  • flawonoidy (kwercetyna, izokwercetyna, rutyna, kemferol, hyperozyd, astragalina, antocyjany),
  • kwasy organiczne,
  • pektyny,
  • garbniki,
  • witamina A,
  • witamina C,
  • witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, kwas pantotenowy, niacyna),
  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor,
  • miedź.

Czarny bez - właściwości i działanie prozdrowotne

Owoce czarnego bzu znane są głównie ze wzmacniania organizmu i walki z przeziębieniami, jednak mają także wiele innych zalet, a jedną z nich jest działanie antyoksydacyjne pozwalające zyskać zwiększoną ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi.

Spośród cennych właściwości czarnego bzu, szczególnie wymienić warto:

  • Właściwości immunostymulujące – dzięki dużym pokładom witaminy C, kwercetyny, antocyjanów, czarny bez poprawia odpowiedź odpornościową organizmu w razie napotkania szkodliwych mikroorganizmów. W ten sposób zmniejsza skłonność do zapadania na przeziębienia, grypę i rozmaite infekcje.
  • Właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe – dzięki garbnikom, minerałom, flawonoidom owoc czarnego bzu to skuteczny środek wygaszający procesy zapalne w organizmie i zwalczający szkodliwe bakterie i wirusy.
  • Właściwości wykrztuśne – bez czarny ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, dzięki czemu przynosi ulgę w kaszlu.
  • Właściwości napotne – owoc czarnego bzu usprawnia mechanizm termoregulacji, co ma szczególnie istotne znacznie w trakcie infekcji, którym towarzyszy gorączka. Zwiększając potliwość, prowadzi do obniżenia temperatury ciała.
  • Właściwości antyoksydacyjne – czarny bez zawiera dużą ilość substancji spełniających rolę antyoksydantów (m.in. liczne flawonoidy, cynk, witaminę C), dzięki czemu wymiata szkodliwe wolne rodniki z ustroju, przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych, chroni układ krążenia i hamuje procesy starzenia.
  • Właściwości ochronne dla serca i układu krążenia – czarny bez wzmacnia, uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne, usprawnia krążenie, normuje ciśnienie krwi i działa przeciwmiażdżycowo.
  • Właściwości moczopędne – zwiększając ilość produkowanego moczu, czarny bez przyczynia się do usprawnienia pracy dróg moczowych oraz detoksykacji ciała.

Czy czarny bez jest trujący?

Stosując czarny bez, musimy zachować ostrożność i unikać spożywania go w stanie surowym. Świeże owoce czarnego bzu zawierają sambunigrynę i prunazynę – substancje, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe (objawiające się nudnościami, wymiotami). Jednak substancje te zanikają w procesie przetwarzania (np. obróbki cieplnej) surowca. Zatem wszelkie przetwory i herbaty z czarnego bzu są całkowicie bezpieczne.

Na co pomaga czarny bez?

Czarny bez jest skutecznym sposobem na podniesienie odporności i walkę z infekcjami. Warto też stosować go prewencyjnie jako ochronę dla całego organizmu przed wolnymi rodnikami, wirusami, bakteriami i toksynami. Sprawdzi się ponadto przy reumatyzmie, rwie kulszowej, migrenach, nerwobólach, kumulacji toksyn w organizmie.

Czarny bez pomaga też w stanach zapalnych skóry, oparzeniach, wysypkach, wypryskach i innych dolegliwościach skórnych. Jest dobrym wsparciem w chorobach wzroku, chorobach nerek, w cukrzycy i problemach trawiennych.

Czarny bez - przeciwwskazania

Czarny bez nie ma żadnych przeciwwskazań. Jeśli stosowany jest zgodnie z zalecanymi dawkami, jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Pamiętajmy jednak, żeby nie spożywać surowych owoców czarnego bzu. Najpierw należy je poddać obróbce cieplnej (np. ugotować, a następnie wycisnąć z nich sok albo zrobić z nich konfiturę). Surowe owoce mogą wywołać skutki uboczne w postaci biegunek, bólu brzucha, wymiotów.

Merytoryczną dawkę wiedzy zapewnił Zielares.pl - Portal o ziołach, witaminach, suplementach i zdrowym stylu życia

Materiał zewnętrzny.

 

Kalendarz imprez
kwiecień 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7
dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
dk15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27 dk28
dk29 dk30  1  2  3  4  5
×