zdjecie 1780
zdjecie 1780
2021-10-19T08:00:00+02:00 eOstroleka.pl
Region,

Jesień w kuchni – wypróbuj rozgrzewające przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Jesienią mamy więcej wolnego czasu, który spędzamy w domu. Zamiast spotkań na mieście wybieramy przytulny klimat swoich czterech kątów. Sprzyja to rozwijaniu pasji lub… eksperymentom w kuchni. Kiedy, jak nie jesienią możemy testować rozgrzewające dania obiadowe, ciepłe desery i pyszne napoje. Co można wyczarować z sezonowych warzyw i owoców oraz jak usprawnić gotowanie?

Słodka dynia, kruche jabłka, aromatyczne przyprawy – to wszystko jesienią w kuchni przenosi nasze doznania smakowe na zupełnie inny poziom. Smaczne, szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne posiłki w chłodniejsze dni mają na celu nie tylko zaspokojenie naszego głodu, ale także mają nas rozgrzać, wzmacniać odporność oraz dodawać energii. Warto tak komponować posiłki, aby znalazło się w nich dużo wartości odżywczych: warzywa i owoce, kasze, pełnoziarniste pieczywo to podstawa. Do tego mięso i ryby, a dla wegetarian odpowiednia ilość warzyw strączkowych

Jak przemycać duże porcje warzyw w codziennym jadłospisie, a przy tym nie spędzać wielu godzin w kuchni? Przede wszystkim warto planować posiłki, najlepiej w skali tygodnia. Dzięki temu łatwiej będzie nie tylko znaleźć czas na gotowanie, ale i zakupy czy przygotowania. Drugą kwestią, która ułatwi jesienne eksperymenty kulinarne są sprzęty kuchenne, takie jak wielofunkcyjne urządzenie do gotowania, robot kuchenny czy blender.

Co istotne, wszystkie te produkty przydadzą się bez względu na porę roku czy rodzaj przygotowywać potraw. Jeśli potrzebujesz dodatkowej gotówki na wyposażenie kuchni dobrym rozwiązaniem będzie pożyczka przez internet na konto – szybko, bez zbędnych formalności czy zaświadczeń.

1.      Dynia dobra do wszystkiego

Zacznijmy od królowej jesiennych potraw, czyli dyni. Doskonała baza do wszelkich zup, dań jednogarnkowych, aromatycznych curry, ale też pasztetów, placków, ciasteczek i deserów. Trudno o równie uniwersalny produkt, z którego przygotujemy niemal wszystko. Dzięki temu łatwiej będzie o organizację i oszczędność czasu w kuchni.

Najlepsza dynia to ta pieczona, zaczynamy więc od obrania jej ze skóry i pokrojenia na kawałki. Następnie można korzystać dowolnie blendując ją na mus, który dodamy do sosu warzywnego. Dzięki delikatnej konsystencji sprawi, że danie będzie bardzo aksamitne i słodkie. Ten sam mus może być doskonałą bazą do zupy kremu z ziemniakami i marchewką oraz nutką imbiru.

Ponadto dyniowy przecier można dodać do placuszków, ciasta lub naleśników - zarówno do środka, jak i w formie słodkiej polewy. Nie wspominając o tym, że z dyni robi się pyszne pumpkin latte, czyli kawę z musem. A samą dynię można także wydrążyć i zrobić jesienny lampion, nie tylko w stylu Halloween.

2.      Sezonowy zawrót głowy

Jesień to także najlepszy czas na wszelkie warzywa korzeniowe: marchew, pietruszkę, buraki, a także ziemniaki, bataty czy kapustę. Przygotujemy z nich różnego rodzaju leczo, potrawki, zupy, dania jednogarnkowe i aromatyczne curry. Warto wzbogacać je przyprawami, takimi kurkuma i curry oraz czosnkiem i ziołami. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas dobrze jest przygotowywać kilka potraw jednocześnie. Kroimy warzywa i część pieczemy, drugą gotujemy z ryżem lub kaszą. Dzięki temu mamy bazę na obiad, zupę czy warzywa do sałatki.

Wbrew pozorom gotowanie nie musi być czasochłonne, kiedy zaplanujemy sobie kilka dań, a szczególnie gdy będą one podobne i można wykorzystać do nich podobne produkty.

3.      Na słodko i do picia

Kiedy wieczory są długie i chłodne mamy większą ochotę na słodkie przysmaki i ciepłe napoje z wykorzystaniem jesiennych smaków oraz aromatów. Na pierwszy rzut z pewnością idą jabłka i cynamon, z których można upiec szarlotkę, owoce pod kruszonką lub zdrową owsiankę. Dobrym pomysłem będzie twarożek na kanapki ze startym jabłkiem i cynamonem, ale także z gruszką lub musem dyniowym. Z sezonowych owoców zrobimy placuszki, mus do naleśników lub dżem na kanapki.

Jeśli chodzi o napoje to mamy do wyboru szereg rozgrzewających herbat, w tym aromatyczną chai masala z przyprawami, napary oraz gorącą czekoladę na najbardziej pochmurne dni.

 

Artykuł sponsorowany.

REKLAMA
Zobacz również
Kalendarz imprez
listopad 2021
PnWtŚrCzPtSoNd
 1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7
dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
dk15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27 dk28
dk29 dk30  1  2  3  4  5
×