2022-04-21T08:00:00+02:00 eOstroleka.pl
Region,

Świeżo wyciskane soki - dlaczego warto je pić?

REKLAMA
zdjecie 3776
REKLAMA

Świeżo wyciskane soki — dlaczego warto je pić? 

Picie soków ze świeżo wyciśniętych warzyw i owoców to nawyk, który powinien znaleźć się w dziennej rutynie każdego z nas. W końcu świeży sok to prawdziwa bomba witamin! Sprawdźmy więc, jak przygotować taki napój samodzielnie i dowiedzmy się, czy sok HPP to dobra alternatywa. 

Dzienna dawka witamin w jednej szklance

Dietetycy nieustannie powtarzają, że każdego dnia powinniśmy spożywać przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców. Zwykle jednak tego nie robimy, bo gdzie to wszystko zmieścić? Okazuje się, że jest na to sposób. Możemy z łatwością dostarczyć sobie skoncentrowaną dawkę warzyw i owoców w postaci świeżego soku. W jednej szklance pysznego napoju znajdą się dzięki temu substancje odżywcze, jakie znajdują się w nawet kilku posiłkach. Tym samym nie musimy już w związku z tym ''upychać'' na siłę warzyw w naszej diecie, a to niezwykle ułatwia zdrowe odżywianie. 

Jakie są zalety zdrowotne picia świeżo wyciskanych soków?

W wyciskaniu soków kryje się wiele wspaniałych korzyści. Wśród nich znajdują się zarówno te dotyczące ich wpływu na nasze zdrowie, jak i wygląd oraz samopoczucie. A to wszystko dzięki temu, że warzywa i owoce są bogate w składniki odżywcze. Zawierające przeciwutleniacze ananasy wspaniale działają na skórę, dodając jej blasku. Sok marchwiowy pity regularnie to z kolei wzmocnienie odporności i przyspieszenie regeneracji komórek. Zielone soki skutecznie zwalczają wolne rodniki i oczyszczają organizm. Bogate w błonnik warzywa i owoce, takie jak jabłka, gruszki, czy jarmuż doskonale działają natomiast na przemianę materii, ponieważ wspomagają procesy trawienne. Jak widać, można więc komponować soki, które będą wykazywać konkretne właściwości. 

Jak przygotować świeży sok? 

Świeży sok można przygotować samodzielnie przy pomocy sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Choć te drugie są znacznie droższe, to jednak właśnie one pozwalają przyrządzić sok pełen składników odżywczych. Wolne obroty sprawiają bowiem, że podczas wyciskania wszystkie witaminy i minerały zostają zachowane w soku. W ten sposób można przygotować świeży sok marchewkowy, sok jabłkowy, czy też dowolny zielony sok. 

Czy są jakieś wady tego rozwiązania? Owszem - domowy sok bez konserwantów musi zostać wypity od razu. Już po kilku godzinach cenne substancje odżywcze zaczynają z niego bowiem ''ulatywać'', przez co nie przynosi większych wartości dla organizmu. Dlatego też nie przechowamy go na następny dzień. Na szczęście istnieją też inne rozwiązania, a jednym z nich są soki niepasteryzowane utrwalane metodą HPP. 

Świeże soki HPP — alternatywa dla własnoręcznego wyciskania

Soki HPP to prawdziwa innowacja, jeśli chodzi o świeże soki niepasteryzowane. Mają one bowiem długi termin ważności i mogą być bez problemu przechowywane w lodówce, a przy tym zachowują większość witamin i minerałów. I to bez dodatku cukru i żadnych innych konserwantów.

Jak to właściwie możliwe? To wszystko dzięki procesowi paskalizacji. Jest to nowoczesna metoda utrwalania produktów przy pomocy wysokiego ciśnienia. Tłoczony na zimno sok jest więc umieszczany w butelce i bezpośrednio tam zabezpieczony ciśnieniem dochodzącym nawet do 6000 barów. Wystarczy przechowywać sok w lodówce, by zachował wszystkie właściwości, wspaniały smak i zapach na długo.

Jeśli więc nie mamy czasu na samodzielne wyciskanie soków, mycie urządzeń, obieranie i krojenie składników, to sok HPP będzie dla nas fantastycznym wyborem. 

Materiał zewnętrzny.

 
REKLAMA
Zobacz również
Kalendarz imprez
maj 2022
PnWtŚrCzPtSoNd
 25  26  27  28  29  30 dk1
dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7 dk8
dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14 dk15
dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21 dk22
dk23 dk24 dk25 dk26 dk27 dk28 dk29
dk30 dk31  1  2  3  4  5
×