eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Certyfikaty „Doceń polskie” dla produktów firmy „U Tereski”

REKLAMA
zdjecie 8621
zdjecie 8621
REKLAMA

Jednym z laureatów IX audytu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jest firma „U Tereski”. Produkowane przez nią wyroby - Kiełbasa Pieprzowa oraz  Salceson zdobyły prestiżowe certyfikaty.

W Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie” może wziąć udział każdy producent żywności, którego wyroby posiadają tzw. polski akcent. Oznacza to, że muszą być produkowane w naszym kraju, wytwarzane wg tradycyjnej receptury lub przy użyciu rodzimych surowców.

Godłem promocyjnym wyróżnia się jednak tylko te artykuły, którym Loża Ekspertów podczas audytów certyfikacyjnych wystawi wysokie oceny.

Pięcioosobowe grono ocenia smak i wygląd produktu, punkty przyznawane są także za stosunek jakości produktu spożywczego do jego ceny. Każdy z pięcioosobowego grona specjalistów ma do dyspozycji dziesięciostopniową skalę ocen. Wyrób, który zyska maksymalną liczbę punktów, poza godłem programu „Doceń polskie”, otrzymuje ponadto tytuł TOP PRODUKT.

10 lipca, w trakcie IX audytu, certyfikat „Doceń polskie” otrzymały dwa wyroby z oferty firmy „U Tereski”: Salceson (wyróżniony także tytułem TOP PRODUKT) i Kiełbasa Pieprzowa.

Posiadanie tych wyróżnień pozwala firmie z Aleksandrowa wyróżnić się na tle konkurencji i daje jej dodatkowe możliwości promocyjne. Dla konsumentów to z kolei wskazówka pomocna przy robieniu zakupów i dowód, że wyróżnione produkty zostały sprawdzone przez specjalistów i warto zwrócić na nie uwagę.

Prestiż wynikający z wyróżnień zdobytych przez firmę jest tym większy, iż patronat honorowy nad programem promocyjnym „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Działania resortu dotyczące opisywanego przedsięwzięcia nie ograniczają się jednak wyłącznie do patronatu. W Loży Ekspertów zasiada bowiem przedstawiciel ministerstwa, który (podobnie jak pozostali specjaliści) ocenia wyroby. Poza nim, jury tworzą także doświadczeni kucharze oraz osoby zawodowo zajmujące się technologią żywienia. Przewodniczącym składu eksperckiego jest Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, autor popularnych przewodników kulinarnych.

Celem programu „Doceń polskie”  jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego projektu skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem przedsięwzięcia jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

Kalendarz imprez
maj 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 29  30 dk1 dk2 dk3 dk4 dk5
dk6 dk7 dk8 dk9 dk10 dk11 dk12
dk13  14 dk15  16  17 dk18 dk19
dk20  21 dk22  23  24  25  26
dk27  28 dk29  30  31  1  2
×