eOstroleka.pl
Region,

Gdzie kupić dobrą pastę pistacjową?

Pasta pistacjowa to synonim zdrowej przekąski, której ciężko się oprzeć. Charakteryzuje się znakomitym smakiem i wyjątkowym aromatem. Można z powodzeniem sięgać po nią w wersji solo lub wzbogacić nią smak wielu potraw. Pozostaje jedynie kwestia tego, gdzie kupić dobrej klasy pastę i na co zwrócić uwagę przy jej zakupie. Sprawdźmy!

Jakie właściwości ma pasta pistacjowa?

Pasta pistacjowa to rarytas, obok której nie można przejść obojętnie. Oprócz tego, że przepięknie się prezentuje, to dodatkowo znakomicie pachnie i smakuje. Nie dziwi więc fakt, że tak chętnie pojawia się na talerzach zarówno dzieci, jak i dorosłych smakoszy. To bardzo dobry sposób na dostarczenie organizmowi cennych zdrowych tłuszczów, białka roślinnego, błonnika, licznych witamin i mikroelementów.

Co ważne, pasta pistacjowa i jej właściwości są tożsame z tymi, które kryją się w orzechach pistacjowych. Można na to jednak liczyć tylko i wyłącznie wówczas, kiedy sięgamy po produkt od sprawdzonych producentów. Na próżno w nich szukać wzmacniaczy smaku, konserwantów i barwników. Liczy się w nich jakość, która wynika z tego, że w produkcji pasty wykorzystano wyłącznie orzechy.

Na obecność których witamin można liczyć sięgając po dobrej klasy pastę pistacjową? W jej składzie obecne są wit. A, z grupy B (B1, B2, B3 i B6), C, E. Do tego dochodzą minerały w postaci wapnia, żelaza, cynku, magnezu, miedzi, fosforu czy też potasu. Warto wspomnieć ponadto o cennym dla zdrowia kwasie foliowym, jak i o antyoksydantach.

Na kremy pistacjowe warto stawiać, kiedy mamy ochotę na zdrową przekąskę, ale także wówczas, gdy zależy nam na prawidłowym funkcjonowaniu m.in. układu nerwowego. Spożywanie go przyczynia się również do zadbania o stan kości i uzębienia. Codzienne spożywanie pistacji wiąże się ponadto z regulacją poziomu cukru we krwi, jak również obniżeniem ciśnienia. Do tego przyczyniamy się do poprawy funkcjonowania mięśnia sercowego. Nie pozostaje nic innego, jak tylko delektować się pistacjowym specjałem. 

Pasta pistacjowa - na co zwrócić uwagę przy jej zakupie?

Zakup pasty z pistacji nie powinien być dziełem przypadku. W pierwszej kolejności warto bliżej przyjrzeć się jej etykiecie, a dokładniej składowi. W najlepszych produktach na rynku znajdziemy w nim tylko jedną pozycję - 100% pistacji, mogą być lekko podprażane. Unikajmy kremów orzechowych, które posiadają zbędne dodatki w postaci m.in. oleju palmowego, sztucznych słodzików czy dużej ilości soli. Nie powinny także zawierać konserwantów i ulepszaczy smaku - aromatyczne orzechy pochodzące od sprawdzonych dostawców zrobią prawdziwą “robotę”.

Nie bez znaczenia pozostaje także jakość pistacji wykorzystanych do przygotowania z nich masła. Tajemnica sukcesu tkwi w stawianiu na świeże orzechy, które zostały przygotowane w odpowiedni sposób. Delikatne podprażenie to znakomity przepis na wydobycie z nich głębi smaku i aromatu.

Przed zakupem kremu pistacjowego warto również sprawdzić teksturę. Najlepsze produkty na rynku wyróżniają się gładką niczym masło konsystencją, która zachęca do eksperymentowania. Nie może być jednak zbyt oleista lub za sucha - wtedy można mieć poważne wątpliwości co do metody jej produkcji.

Jeśli jesteśmy już w jej temacie, to zagłębienie się w jej tajniki pozwoli nam dokonać właściwego wyboru. Coraz więcej amatorów past pistacjowych docenia produkty pochodzące z niewielkich olejarni, gdzie przygotowywane są na miejscu na bieżąco, w małych partiach. Dzięki temu możemy mieć pewność, że mamy do czynienia ze świeżym, jakościowym kremem pełnym naturalnych aromatów.

Krem pistacjowy - jak wykorzystać jego kulinarny potencjał? 

Kulinarny potencjał kremu pistacjowego jest olbrzymi. Tak naprawdę wiele zależy od naszych indywidualnych preferencji. Wśród licznych zastosowań warto jest wypróbować go w wersji solo, jak również w towarzystwie np. owsianki czy też tostów w wersji “na słodko”.

Nic także nie stoi na przeszkodzie, aby pasta pistacjowa pojawiła się na talerzu w porze obiadowej. Można wykorzystać jej niesamowity smak i aromat np. przygotowując sos sałatkowy na jej bazie. To będzie znakomity sposób na jej podkręcenie i dodanie odrobiny nowatorstwa. Przysłowiowy efekt WOW gwarantowany, nawet wśród najbardziej wybrednych smakoszy.

Pasta pistacjowa sprawdzi się również w roli deseru. Wystarczy dodać ją np. do wypieków, aby wyjąć z piekarnika istne rarytasy. Niezależnie od tego czy mowa o ciastach, babeczkach czy też o drożdżówkach.

Z powodzeniem można także po nią sięgnąć, kiedy najdzie nas ochota na przekąskę. Wystarczy łyżeczka, którą można zanurzać w słoiczku. Niemniej smaczną wersją będzie zestawienie jej np. z owocami. A może wersja na słono w paluszkami? Tak naprawdę ogranicza nas jedynie to, co nam aktualnie gra w podniebieniu. Na jaką “zachciankę” mamy ochotę. 

Gdzie kupić dobrej jakości pastę pistacjową?

Popularność kremu pistacjowego nie jest tak zawrotna jak w przypadku innych past orzechowych, choć ta tendencja zaczyna się odwracać. Nie zmienia to jednak faktu, że “upolowanie” dobrej klasy produktu niektórym może spędzać sen z powiek.

Warto jednak pamiętać o tym, że masło z pistacji coraz częściej gości na półkach w supermarketach czy dyskontach. Warto ich także szukać w małych olejarniach, gdzie przygotowywane są ze świeżych orzechów od sprawdzonych dostawców.

Materiał zewnętrzny. 

Kalendarz imprez
maj 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 29  30 dk1 dk2 dk3 dk4 dk5
dk6 dk7 dk8 dk9 dk10 dk11 dk12
dk13  14 dk15  16  17 dk18 dk19
dk20  21 dk22  23  24  25  26
dk27  28 dk29  30  31  1  2
×