eOstroleka.pl

Janusz Pawelczyk zrezygnował ze stanowiska komendanta policji: „Okazało się, że to ja jestem obiektem ataków”

zdjecie 5850
Janusz Pawelczyk pierwszy z prawej (fot. eOstroleka.pl)Janusz Pawelczyk pierwszy z prawej (fot. eOstroleka.pl)

Jak się dowiedzieliśmy, w środę podinspektor Janusz Pawelczyk, Komendant Miejski Policji w Ostrołęce, oddał się do dyspozycji Mazowieckiego Komendanta Wojewódzkiego Policji. Jest to równoznaczne z ustąpieniem ze stanowiska.

Pawelczyk, w związku ze swoją rezygnacją, skierował list do ostrołęckich policjantów i pracowników KMP, który publikujemy poniżej.

Szanowni Państwo, Policjantki i Policjanci, Pracownicy Policji.

W związku z kilkoma sprawami rozgrywającymi się w ciągu ostatnich miesięcy, Komenda Miejska Policji w Ostrołęce oraz moja osoba były w zainteresowaniu mediów regionalnych i krajowych.
W pewnym momencie okazało się, że to ja jestem obiektem ataków i działań, nie tylko medialnych, które rzucają cień na całą jednostkę oraz w konsekwencji na całą Policję, na co ja jako komendant jednostki nie mogę pozwolić.

Dla dobra formacji oraz dla czystości sprawy, aby wszelkie wątpliwości i zarzuty mogły zostać bezstronnie wyjaśnione, dzisiaj zwróciłem się do Mazowieckiego Komendanta Wojewódzkiego Policji z prośbą o przyjęcie rezygnacji z zajmowanego przeze mnie stanowiska Komendanta Miejskiego Policji w Ostrołęce i o wyznaczenie nowych zadań.

Moja decyzja jest osobista i jest podyktowana przede wszystkim troską o dobre imię Policji, a z drugiej strony ma na celu obiektywne i jak najszybsze wyjaśnienie zaistniałej sytuacji.

podinsp. Janusz Pawelczyk

Kalendarz imprez