Jesteś miłośnikiem domowej kawy? W takim razie może ucieszyć Cię nasz mały poradnik. Dowiesz się z niego, jak przygotować ten czarny napój, aby móc rozkoszować się jego smakiem!
Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym
Zacznijmy od ekspresu ciśnieniowego. Praca tego urządzenia wygląda następująco: woda za sprawą ciśnienia jest przepychana przez komorę, w której znajdują się drobno zmielone ziarna kawy oraz filtr. Gdy proces zostanie zakończony, powstaje espresso.
Pewien problem pojawia się w momencie, gdy przychodzi do wyboru odpowiedniego urządzenia. Szukając ekspresu ciśnieniowego zajrzyj na morele.net/kategoria/ekspresy-cisnieniowe-277/. Sam zdecyduj, czy wolisz ekspres ciśnieniowy, kolbowy czy kapsułkowy.
Parzenie kawy w ten sposób jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Minusy? Nie każdy lubi pić mocne napoje, a w przypadku ekspresu ciśnieniowego nawet dodanie mleka nie zawsze jest optymalnym rozwiązaniem. Z tego powodu weź tę kwestię pod uwagę.
Korzystanie z kawiarki
Espresso możesz również uzyskać za sprawą kawiarki. Jest ona tańszą alternatywą dla ekspresu, jednak i tutaj jest pewne „ale”. Przede wszystkim w tym wypadku otrzymanie dobrej kawy będzie w dużej mierze zależne od Twoich umiejętności.
Proces parzenia trwa około pięciu minut i nie jest szczególnie skomplikowany. Gorzej z odpowiednim zmieleniem ziaren. Czasami bywa tak, że potrzeba wielu prób, aby uzyskać pożądany smak. Zaleca się, aby zaczynać od grubego mielenia ziaren i stopniowe schodzenie do drobniejszego. Samemu musisz ocenić, w którym wariancie kawa będzie Ci najlepiej smakować.
Kawiarka jest więc dobrym rozwiązaniem dla osób, które mają mniejszy budżet, ale zależy im na piciu tego domowego napoju. Atutem jest również niewielki rozmiar kawiarki, który pozwala na zabranie jej ze sobą w podróż. Uzyskanie optymalnego smaku może jednak wymagać zdobycia nieco doświadczenia, a pierwsze kawy mogą po prostu nie wyjść. Do tego w przygotowanie napoju musisz włożyć więcej pracy niż w przypadku ekspresu.
Parzenie kawy w french press
Jeśli lubisz uzyskiwać nietypowy smak kawy, to może być to coś dla Ciebie. Praska francuska, bo o niej mowa, jest rozwiązaniem, z którego chętnie korzystają niektórzy bariści we własnych domach. Choć ta metoda parzenia jest zdecydowanie wolniejsza względem tych wymienionych powyżej, to jednak również ma swoje atuty.
Otrzymany napar będzie pełen smaku i aromatu. Dodatkowo przygotowanie smacznej kawy nie jest szczególnie trudne, choć dość czasochłonne. Z minusów warto wspomnieć jeszcze o osadzie, który najprawdopodobniej będzie osadzać się na dnie kubka. Nie jest to jednak szczególny problem, wystarczy pamiętać o tym, by nie pić napoju do końca.
Jak widać, istnieje kilka możliwości parzenia kawy, a każdy wariant ma co innego do zaoferowania. Mamy nadzieję, że udało się nam przybliżyć Ci ten niewątpliwie ciekawy temat. Pamiętaj, że w przypadku tego czarnego napoju warto nieco poeksperymentować, aby ustalić, jaki smak najbardziej Ci odpowiada!
Artykuł sponsorowany.