eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Regionalne smaki w Muzeum Kultury Kurpiowskiej [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 8621
zdjecie 8621
fot. eOstroleka.pl/Muzeum Kultury Kurpiowskiejfot. eOstroleka.pl/Muzeum Kultury Kurpiowskiej
REKLAMA

W niedzielę, 15 października 2023 roku, w Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce odbyło się spotkanie z cyklu „Niedziela w Muzeum” pod hasłem „Etnokuchnia. Rejbak po kurpiowsku”.

Podczas spotkania twórczyni ludowa, Elżbieta Prusaczyk nauczyła uczestników przygotowania tradycyjnego rejbaka. Ta znana i lubiana potrawa z ziemniaków z dodatkiem mięsa i cebuli jest jednym z symboli kuchni kurpiowskiej.

Uczestnicy spotkania, pod okiem mistrzyni, własnoręcznie przygotowali składniki i upiekli przepyszne danie według tradycyjnej receptury. Po części warsztatowej przyszłą pora na degustację upieczonego rejbaka. Wszyscy byli zachwyceni jego niepowtarzalnym smakiem.

W oczekiwaniu na gotowe danie uczestnicy warsztatów mogli zwiedzić wystawy dostępne w muzeum, w tym także najnowszą ekspozycję dotyczącą Urzecza.

Spotkanie było okazją do poznania tradycyjnej kuchni kurpiowskiej i do wspólnego spędzenia czasu w rodzinnym gronie.

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
maj 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 29  30 dk1 dk2 dk3 dk4 dk5
dk6 dk7 dk8 dk9 dk10 dk11 dk12
dk13  14 dk15  16  17 dk18 dk19
dk20  21 dk22  23  24  25  26
dk27  28 dk29  30  31  1  2
×