eOstroleka.pl
Ostrołęka,

W ZM Pekpol Ostrołęka zrobili eksperyment z kiełbasą. Wyniki były zaskakujące

REKLAMA
zdjecie 8621
zdjecie 8621
REKLAMA

W Zakładach Mięsnych Pekpol Ostrołęka przeprowadzono wyjątkowy eksperyment. Chciano odtworzyć kiełbasę według receptur z lat 70. XX wieku. Jednak, jak informuje prezes Pekpolu Tomasz Łączyński w rozmowie z Portalem Spożywczym, "wyroby produkowane według starych receptur przegrały konkurencję z nowymi".

Tomasz Łączyński opowiadał Portalowi Spożywczemu, jak wyglądał eksperyment z kiełbasą.

Chcieliśmy zrobić produkty branżowe z lat 60-70: kiełbasę krakowską, polędwicę itp. Kilkanaście zakładów otrzymało te same receptury. Co się okazało? Każdy przywiózł inne produkty! Dopiero za trzecim razem udało się doprowadzić do tego, że były one porównywalne i trzymały ten sam standard

 - mówił. 

Następnie kiełbasy zostały podane do oceny studentom SGGW, którzy mieli je porównać z produktami obecnie funkcjonującymi na rynku. Okazało się, że produkty tradycyjne przegrały. Widocznie młodzież jest bardziej przyzwyczajona do współczesnych smaków

- podsumował. 

Źródło: portalspozywczy.pl

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
maj 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
 29  30 dk1 dk2 dk3 dk4 dk5
dk6 dk7 dk8 dk9 dk10 dk11 dk12
dk13  14 dk15  16  17 dk18 dk19
dk20  21 dk22  23  24  25  26
dk27  28 dk29  30  31  1  2
×