Dziś w Zawadach odbył się emocjonujący, pierwszy etap konkursu kulinarnego Bitwa Regionów, który zgromadził 18 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów ostrołęckiego, makowskiego i przasnyskiego. Panie i panowie zaprezentowali swoje kulinarne talenty, przygotowując tradycyjne i innowacyjne potrawy, które zachwyciły jury.
Po zaciętej rywalizacji, pierwsze miejsce i awans do kolejnego etapu Bitwy Regionów zdobyło KGW Zakocie z powiatu przasnyskiego, które podbiło serca sędziów wyjątkowym daniem "raki po polsku". Drugie miejsce przypadło KGW w Zabielu (gmina Rzekuń) za ich oryginalną "jesienną zupę z pieczonym jabłkiem", natomiast trzecie miejsce zajęło KGW w Ławach (gmina Rzekuń) za wyśmienitą potrawę z jesiotra.
Konkurs Bitwa Regionów to ogólnopolskie wydarzenie organizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz innymi instytucjami, którego celem jest promocja regionalnej kuchni i dziedzictwa kulinarnego Polski. To także doskonała okazja do integracji i wymiany doświadczeń między Kołami Gospodyń Wiejskich, które odgrywają kluczową rolę w pielęgnowaniu lokalnych tradycji.
Konkurs był wydarzeniem towarzyszącym Święta Folkloru Kurpiowskiego w Zawadach.