eOstroleka.pl
Region,

Finał konkursu „Smak ekologicznej żywności”

REKLAMA
REKLAMA

Czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Co spożywać zimą, by uzupełnić niedobory witaminy D? Co to jest kompost? To tylko przykładowe pytania, z którymi zmagali się dziś uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności”. Około 50 uczniów – zarówno ze szkół podstawowych, jak i gimnazjów pisało dziś w urzędzie marszałkowskim test.

„Smak ekologicznej żywności” to konkurs organizowany przez samorząd województwa mazowieckiego. Co roku szkoły zgłaszające swoich uczniów robią u siebie preselekcję, a następnie laureaci szkolnego etapu przechodzą do finału odbywającego się w urzędzie marszałkowskim, by zmierzyć się w końcowym teście. Muszą udowodnić, że znana jest im problematyka ekologii – zwłaszcza ekologicznej żywności, ale też zdrowego stylu życia, bazującego na prawidłowym odżywianiu się.

– Mamy trzynastą edycję konkursu „Smak ekologicznej żywności" to oznacza, że od trzynastu lat powtarzamy przyjętą metodykę wyłaniania spośród uczniów podstawówek i gimnazjów tych, którzy najbardziej się wyróżniają w przyswajaniu wiedzy o żywności pochodzenia ekologicznego, o zasadach rolnictwa ekologicznego, pozwalają się prowadzić przez nauczycieli, którzy mają już na ten temat wiedzę – wyjaśnia ideę konkursu Kazimierz Porębski zastępca dyrektora departamentu rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich w urzędzie marszałkowskim. – Myślę, że to dobry sposób na promocję zdrowego trybu życia, odżywiania. Być może spośród tych uczniów wyrosną dobrzy producenci ekologicznej żywności, nie tylko konsumenci. Jak wiem, młodzi ludzie potrafią skutecznie oddziaływać na rodziców – młody człowiek, który co nieco wie, lubi przekonywać później dorosłych, że to, czym żywimy się w domu, nie służy naszej zdrowotności. Pracujemy właśnie nad tą świadomością.

Do ostatniego etapu przystąpiło 22 uczniów ze szkół podstawowych i 25 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej mierzył się z 33 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz trzema pytaniami otwartymi.

Ostatecznie wyłoniono po trzech laureatów w każdej kategorii:

szkoły podstawowe:
I miejsce – Paweł Walczak – Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Mchowie (pow. przasnyski),
II miejsce – Patrycja Starzyńska – Zespół Szkół Publicznych w Mrokowie (pow. piaseczyński),
III miejsce – Karolina Suwińska – Szkoła Podstawowa im. św. Stanisława Kostki w Lesznie (pow. przasnyski);

gimnazja:
I miejsce – Aleksandra Książak – Publiczne Gimnazjum w Różanie (pow. makowski),
II miejsce – Klaudia Pogorzelska – Zespół Szkół w Sterdyni (pow. sokołowski),
III miejsce – Justyna Dołęga – Zespół Oświatowy w Radomyśli (pow. siedlecki).

Nagrodami w konkursie były – za każde I miejsce – tablet, za II – aparat cyfrowy, a za III – smartwatch. Poza tym wszyscy uczestnicy ostatniego etapu wzięli udział w wycieczce do warszawskiego zoo oraz otrzymali grę planszową „M@zowszanie”.

Konkurs „Smak ekologicznej żywności” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap I – 2016 rok) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014–2020 w części dotyczącej operacji własnych Sekretariatu Regionalnego KSOW w Województwie Mazowieckim.

REKLAMA
Kalendarz imprez
maj 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 28  29  30 dk1 dk2 dk3 dk4
dk5 dk6 dk7 dk8 dk9 dk10 dk11
dk12 dk13 dk14 dk15 dk16 dk17 dk18
 19 dk20 dk21 dk22 dk23 dk24 dk25
dk26  27 dk28  29  30 dk31  1
×