2019-01-31T21:25:00+01:00 eOstroleka.pl 10 0 1 10
Region,

Gdzie trafiło mięso z chorych krów? To ponad 20 punktów w Polsce. Ale nie tylko!

REKLAMA
REKLAMA
1
0
6
Najlepszy komentarz
~Janka, 16:33 01-02-2019,   100%
Skoro wiadomo, że to mięso trafiło do 20 punktów, dlaczego nie podadzą dokąd konkretnie. Jako konsument chcę wiedzieć na jakie miejsca (sklepy, restauracje) uważać. Teraz można popaść w paranoję - przestaliśmy jeść mięso, bo nie wiemy które może nam zaszkodzić... :(
odpowiedz   •   oceń :  
Gdzie trafiło mięso z chorych krów? Te pytanie zadają sobie wszyscy, którzy obejrzeli reportaż "Superwizjera" o szokującym procederze w ubojni w Kalinowie k. Ostrowi Mazowieckiej. Dziś odpowiedzi udzielił m.in. Główny Lekarz Weterynarii. Mięso zlokalizowano m.in. za granicą.

Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk poinformował dziś na konferencji prasowej, że mięso było rozbierane w dwóch zakładach - na Mazowszu i w Małopolsce. Miało następnie trafić do ponad 20 punktów w Polsce. Stwierdzono, że  z nielegalnego uboju mogło pochodzić nawet 9,5 ton mięsa. Ponad dwie tony sprzedano za granicę.

Właśnie spoza granic Polski pochodzą wieści, że udało się przechwycić mięso z podostrowskiej ubojni. Szwedzki Urząd Ochrony Żywności poinformował wczoraj, że do Szwecji trafiło 240 kilogramów mięsa wołowego z Kalinowa. Z kolei dziś podobny komunikat wydali Portugalczycy, tam przechwycono już 99 kilogramów mięsa z tej ubojni.

Sprawa jest rozwojowa, w wielu miejscach trwa lokalizowanie mięsa pochodzącego spod Ostrowi Mazowieckiej.

Chodzi o ubój tzw. leżaków, czyli chorych, leżących krów. Reporterzy "Superwizjera" po żmudnym dziennikarskim śledztwie, kiedy jeden z reporterów sam zatrudnił się w ubojni, odkryli szokujący proceder. Załoga TVN na gorącym uczynku złapała osoby, które przywoziły chore zwierzęta do uboju. Interweniowała policja, na miejscu czynności prowadził Powiatowy Inspektor Weterynarii.

Reportaż zobaczyć możecie tutaj. Uwaga, może on zawierać drastyczne zdjęcia.
REKLAMA

Wasze opinie

Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
~Gość, 10:42 01-02-2019,   90%
POTRZEBNY ZAKAZ INSTNIENIA FIRM HANDLUJĄCYCH BYDŁEM GDZIE FIRMA TO SAMOCHÓD. NIEZBĘDNE JEST ZORGANIZOWANIE POWIATOWYCH URZĘDOWYCH TARGOWISK. DRUGI PROBLEM TO SPOSÓB FINANSOWANIA NADZORU ZA KTÓRY PŁACĄ NADZOROWANI. Ktoś kto ma wpływ na prawo może to przeczyta. Lekarze Weterynarii nadzorujący na zlecenie Powiatowego Lekarza nie będą chcieli zmian ale najrozsądniej jest zmienić tą patologię. Pozdrawiam
odpowiedz   •   oceń :  
~Janka, 16:33 01-02-2019,   100%
Skoro wiadomo, że to mięso trafiło do 20 punktów, dlaczego nie podadzą dokąd konkretnie. Jako konsument chcę wiedzieć na jakie miejsca (sklepy, restauracje) uważać. Teraz można popaść w paranoję - przestaliśmy jeść mięso, bo nie wiemy które może nam zaszkodzić... :(
odpowiedz   •   oceń :  
~Kucharka., 17:31 01-02-2019,   100%
Za takie przekręty ,dla zysku  , za ŚWIADOME narażanie konsumentów tylko jedna kara CZAPA!!!
odpowiedz   •   oceń :  
~Gość, 18:31 01-02-2019,   92%
A ja to bym właściciela tej ubojni razem ze wszystkimi którzy ryj maczali karmił tym mięsem bez gotowania
odpowiedz   •   oceń :  
~Janka, 19:43 01-02-2019,   100%
Skoro wiadomo, że to mięso trafiło do 20 punktów, dlaczego nie podadzą dokąd konkretnie. Jako konsument chcę wiedzieć na jakie miejsca (sklepy, restauracje) uważać. Teraz można popaść w paranoję - przestaliśmy jeść mięso, bo nie wiemy które może nam zaszkodzić... :(
odpowiedz   •   oceń :  
~Gość, 19:32 03-02-2019,   100%
Gdzie był nadzór weterynaryjny??? To nadzór weterynaryjny jest odpowiedzialny za przestrzeganie zasad w ubojniach.
odpowiedz   •   oceń :  
Serwis eOstroleka.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Kalnedarz imprez
lipiec 2019
PnWtŚrCzPtSoNd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  1  2  3  4