2013-05-26T22:42:00+02:00 eOstroleka.pl 10 0 -
Polska,

Gowin, list otwarty: Działania PO zaczyna cechować buta, partyjniactwo i korzystanie z przywilejów władzy

Jarosław Gowin, fot. eOstroleka.pl
Jarosław Gowin (PO) wystosował list otwarty do swoich partyjnych koleżanek i kolegów. W liście w mocnych słowach odnosi się do tego co dziej się w partii.

- Niestety, wszyscy widzimy, że sytuacja wyraźnie się pogarsza. Tempo wzrostu gospodarczego maleje. Szybko rośnie bezrobocie. Ponieśliśmy szereg dotkliwych porażek w różnego rodzaju wyborach lokalnych. Nasze koleżanki i koledzy alarmują, że coraz częściej działania samorządowców Platformy i aparatu partyjnego w regionach zaczyna cechować buta, partyjniactwo i budzące wątpliwości moralne korzystanie z przywilejów władzy. W efekcie tego wszystkiego nasze notowania spadają, a w naszych szeregach pojawia się zaniepokojenie. - piesze Jarosław Gowin.

Były minister sprawiedliwości zwraca uwagę, na nie realizowanie przez Platformę Obywatelską głównych postulatów partii.

- Platforma miała być partią niskich i prostych podatków. Tymczasem od paru lat podatki podwyższamy! Podwyższyliśmy VAT, podwyższyliśmy akcyzę, zamroziliśmy progi PIT, podnieśliśmy też składkę rentową. Wielu argumentuje, że była to konieczność związana z kryzysem. Ale czy tak jest rzeczywiście? (...) Na skutek złych przepisów podatkowych nasza gospodarka traci rocznie miliardy złotych, a wiele dobrze prowadzonych przedsiębiorstw bankrutuje. - czytamy w liście otwartym.

Posłowi nie podoba się to, że Platforma zamiast zająć się gospodarką wdaje się w niepotrzebne spory światopoglądowe.

- Jak do naszej Deklaracji Ideowej ma się dążenie do instytucjonalizacji związków homoseksualnych, sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem definiowanie płci poprzez role społeczne czy uznawanie poloneza na studniówce za przejaw homofobii? - pyta poseł Jarosław Gowin

Na koniec apeluje aby PO wróciła do korzeni partii liberalno-konserwatywnej i zachęca do dyskusji o przyszłości Platformy.