IV Edycja KurpBurger w Lelisie
18
Maj
2024
Niepowtarzalna okazja dla wszystkich miłośników kuchni Weje ! Katarzyna Gubała ekspert kulinarny „ Pytania na śniadanie„ zawita do Lelisa.
Ekspertka kuchni wegetariańskiej poprowadzi warsztaty live cooking w najbliższa sobotę 18 maja o godz. 17.00 przed budynkiem Centrum Kultury Biblioteki i Sportu w Lelisie. Prowadząca opowie o właściwościach jadalnych chwastów najczęściej występujących na Kurpiach.
Idea zielonej wege kuchni ma na celu zachęcenie uczestników do zdrowego trybu życia, dbania o siebie i swoje ciało. Dania kuchni roślinnej to bogactwo witamin, które odpowiednio zbilansowane zapewniają dobrą kondycję i energię. Podczas warsztatów uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z bogactwem lokalnych roślin, jadalnych chwastów i ziół oraz ich wykorzystaniem w zdrowej kuchni.
Trawnik dookoła miejsca pracy, ogród czy łąka mogą dostarczyć nam dobroczynnych roślin, które mają zdrowotne walory. To oryginalna przygoda dla wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zaskakującego w kuchni.
Podczas warsztatów uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z bogactwem lokalnych roślin, jadalnych chwastów i ziół oraz ich wykorzystaniem w zdrowej kuchni. Wspólnie z prowadzącą przygotują min. roślinną pasztetową z lokalnymi kiszonkami i kiełkami oraz burgery domowej roboty z humusem, krwawnikiem i podagrycznikiem.
Warsztaty odbędą się w ramach 4 edycji konkursu kulinarnego KURP – BURGER WEGE.
Katarzyna Gubała oceni również burgery zgłoszone na konkurs.
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
8 | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
22 | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
29 | ![]() |
![]() |
1 | 2 | 3 | 4 |