eOstroleka.pl
Region,

Kłopoty branży mięsnej. Kończą się zapasy dwutlenku węgla

REKLAMA
fot. Google Mapsfot. Google Maps
REKLAMA
zdjecie 3449

W zakładach mięsnych na Mazowszu, w tym w ostrołęckim Pekpolu, kończą się zapasy dwutlenku węgla używanego m.in. przy pakowaniu - informuje Polskie Radio RDC. Pekpol zużywa 3,5 tony dwutlenku węgla rocznie, obecnie ma go zabezpieczonego na 2-3 doby.

Na dziś jesteśmy zabezpieczeni w dwutlenek na pracę przez dwie-trzy doby. Dalej, nie wiemy, co będziemy robili. Nasi handlowcy, tak zwani opiekunowie od dostawców, poinformowali nas, że są kłopoty i że dostawy mogą być nierealizowane – mówi w rozmowie z Polskim Radiem RDC dyrektor techniczny Pekpolu Wiesław Luma.

Jak informuje RDC, kłopoty z dostępnością gazów, mogą spowodować wzrost cen nawozów, a co za tym idzie - wyższe ceny zbóż, owoców, warzyw i olejów.

Źródło: Polskie Radio RDC
Więcej o: Pekpol, Ostrołęka
REKLAMA

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
czerwiec 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 26  27  28  29  30  31 dk1
dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7 dk8
 9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14 dk15
 16 dk17 dk18 dk19 dk20  21 dk22
 23  24 dk25 dk26 dk27 dk28 dk29
 30  1  2  3  4  5  6
×