eOstroleka.pl
Region,

Kłopoty branży mięsnej. Kończą się zapasy dwutlenku węgla

REKLAMA
zdjecie 9324
zdjecie 9324
fot. Google Mapsfot. Google Maps
REKLAMA
zdjecie 9324
Posłuchaj

W zakładach mięsnych na Mazowszu, w tym w ostrołęckim Pekpolu, kończą się zapasy dwutlenku węgla używanego m.in. przy pakowaniu - informuje Polskie Radio RDC. Pekpol zużywa 3,5 tony dwutlenku węgla rocznie, obecnie ma go zabezpieczonego na 2-3 doby.

Na dziś jesteśmy zabezpieczeni w dwutlenek na pracę przez dwie-trzy doby. Dalej, nie wiemy, co będziemy robili. Nasi handlowcy, tak zwani opiekunowie od dostawców, poinformowali nas, że są kłopoty i że dostawy mogą być nierealizowane – mówi w rozmowie z Polskim Radiem RDC dyrektor techniczny Pekpolu Wiesław Luma.

Jak informuje RDC, kłopoty z dostępnością gazów, mogą spowodować wzrost cen nawozów, a co za tym idzie - wyższe ceny zbóż, owoców, warzyw i olejów.

Źródło: Polskie Radio RDC
Więcej o: Pekpol, Ostrołęka

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
listopad 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 27  28  29  30  31  1 dk2
dk3 dk4 dk5 dk6  7 dk8 dk9
dk10 dk11 dk12  13  14 dk15  16
dk17  18 dk19  20 dk21  22  23
dk24  25 dk26  27  28  29  30
×