eOstroleka.pl
Region,

Kłopoty branży mięsnej. Kończą się zapasy dwutlenku węgla

REKLAMA
zdjecie 2232
zdjecie 2232
fot. Google Mapsfot. Google Maps
REKLAMA

W zakładach mięsnych na Mazowszu, w tym w ostrołęckim Pekpolu, kończą się zapasy dwutlenku węgla używanego m.in. przy pakowaniu - informuje Polskie Radio RDC. Pekpol zużywa 3,5 tony dwutlenku węgla rocznie, obecnie ma go zabezpieczonego na 2-3 doby.

Na dziś jesteśmy zabezpieczeni w dwutlenek na pracę przez dwie-trzy doby. Dalej, nie wiemy, co będziemy robili. Nasi handlowcy, tak zwani opiekunowie od dostawców, poinformowali nas, że są kłopoty i że dostawy mogą być nierealizowane – mówi w rozmowie z Polskim Radiem RDC dyrektor techniczny Pekpolu Wiesław Luma.

Jak informuje RDC, kłopoty z dostępnością gazów, mogą spowodować wzrost cen nawozów, a co za tym idzie - wyższe ceny zbóż, owoców, warzyw i olejów.

Źródło: Polskie Radio RDC
Więcej o: Pekpol, Ostrołęka

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
kwiecień 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7
dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
dk15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27 dk28
dk29 dk30  1  2  3  4  5
×