Kurpiowski miód na Praskiej Giełdzie Spożywczej (WIDEO)

Podczas VI Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki” swoją ofert przedstawią producenci z Mazowsza, Podlasia i Małopolski. Sery góralskie, podpłomyki, polędwica galicyjska, tatarskie pierekaczewniki, obwarzanki odrzywolskie czy psiwo kozicowe to tylko niektóre z prezentowanych przysmaków.
Wśród osiemnastu wystawców z Mazowsza liczną grupę stanowić będą laureaci Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego: Browar Ciechan, P.P.U.U. i H. „Bekon” z Szydłowca, Pasieka „Kurpik”, firma „Smaki i Aromaty”, Masarnia Wędlin Tradycyjnych „Jasińscy”, Sławomir Rosiak czy Gospodarstwo Rolno-Przetwórcze ABW.
Mazowieccy producenci zaprezentują m.in.: konfitury, miody kurpiowskie, ciechanowskiego „Krzepiaka”, makaron radziwiłłowski, wędzone ryby, tradycyjne wędliny i ciasta czy też przetwory owocowo-warzywne.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji „Polskich Smaków” będzie „Bacówka” z Rajbortu, która zajmuje się przede wszystkim produkcją wędlin według tradycyjnych receptur, wyłącznie z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół. Do peklowania używa tylko wody źródlanej, a do wędzenia drewna olchowego, bukowego i jałowca. Jej wizytówką są: szlachetne szynki zwane szołdrami, wsiowo kiełbasa, polyndwica Maryny, Boguś bacowski, zadek po pańsku i krakowska sucha.
VI Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki” odbędą się w środę 12 maja br. (godz. 11.00 – 19.00) oraz w czwartek 13 maja (godz. 7.00 – 16.00) na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w podwarszawskich Ząbkach. Patronat honorowy nad imprezą objął m.in. Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego.
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | ![]() |
![]() |
![]() |
4 | 5 | ![]() |
7 | ![]() |
9 | ![]() |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ![]() |
![]() |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | ![]() |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ![]() |