eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Kurpiowski miód na Praskiej Giełdzie Spożywczej (WIDEO)

REKLAMA
zdjecie 6237
zdjecie 6237
REKLAMA
zdjecie 6237
Już po raz szósty amatorzy regionalnych smakołyków będą mieli okazję skosztować produktów, których wytwarzanie oparte jest na naturalnych składnikach i tradycyjnych recepturach. Okazją do tego będą VI Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki”, podczas których swoją ofertę przedstawią również laureaci trzech edycji Konkursu o Laur Marszałka za najlepszy produkt żywnościowy. W otwarciu imprezy weźmie udział Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego.



Podczas VI Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki” swoją ofert przedstawią producenci z Mazowsza, Podlasia i Małopolski. Sery góralskie, podpłomyki, polędwica galicyjska, tatarskie pierekaczewniki, obwarzanki odrzywolskie czy psiwo kozicowe to tylko niektóre z prezentowanych przysmaków.



Wśród osiemnastu wystawców z Mazowsza liczną grupę stanowić będą laureaci Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego: Browar Ciechan, P.P.U.U. i H. „Bekon” z Szydłowca, Pasieka „Kurpik”, firma „Smaki i Aromaty”, Masarnia Wędlin Tradycyjnych „Jasińscy”, Sławomir Rosiak  czy Gospodarstwo Rolno-Przetwórcze ABW.

Mazowieccy producenci zaprezentują m.in.: konfitury, miody kurpiowskie, ciechanowskiego „Krzepiaka”, makaron radziwiłłowski, wędzone ryby, tradycyjne wędliny i ciasta czy też przetwory owocowo-warzywne.



Gościem specjalnym tegorocznej edycji „Polskich Smaków” będzie „Bacówka” z Rajbortu, która zajmuje się przede wszystkim produkcją wędlin według tradycyjnych receptur, wyłącznie z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół. Do peklowania używa tylko wody źródlanej, a do wędzenia drewna olchowego, bukowego i jałowca. Jej wizytówką są: szlachetne szynki zwane szołdrami, wsiowo kiełbasa, polyndwica Maryny, Boguś bacowski, zadek po pańsku i krakowska sucha.



VI Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki” odbędą się w środę 12 maja br. (godz. 11.00 – 19.00) oraz w czwartek 13 maja (godz. 7.00 – 16.00) na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w podwarszawskich Ząbkach. Patronat honorowy nad imprezą objął m.in. Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego.



Materiał filmowy 1 :
Kalendarz imprez
listopad 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 27  28  29  30  31  1 dk2
dk3 dk4 dk5 dk6  7 dk8 dk9
dk10 dk11 dk12  13  14 dk15  16
dk17  18 dk19  20 dk21  22  23
dk24  25 dk26  27  28  29  30
×