
Chleb żytni wiejski, linia produktów Milandia, miód lipczak , kiszka ziemniaczana, szynka z Łysysch, chleb orkiszowy, cykl imprez regionalnych i innowacyjne wybory ze szkła – są to zwycięskie produkty w konkursie "Kupuj Lokalne Produkty".
W środę, 27 października w sali OCK odbyła się gala podsumowująca konkurs "Kupuj Lokalne Produkty" organizowany przez Ostrołęckie Forum Gospodarcze oraz Wyższą Szkołę Społeczno – Ekonomiczną w Ostrołęce. Celem konkursu jest promocja lokalnej marki związanej z Ostrołęką i Kurpiami.
Mieszkańcy powiatu ostrołęckiego mogli oddawać głosy przez ponad cztery miesiące na zgłoszone produkty.
Najwięcej głosów otrzymał chleb żytni wiejski z PSS SPOŁEM- chleb był specjalnie przygotowany na konkurs i prezentowany jeszcze przed formalnym rozpoczęciem konkursu. Najwięcej głosów jako producent otrzymała SML Ostrołęka, szczególnie linia Milandia.
O tytuł lokalnego produktu zacięcie walczyły dwa produkty: „Paryżanki” i kiszka ziemniaczana z Pekpolu. Decyzją kapituły zwyciężyła kiszka ziemniaczana, która bardziej kojarzy się z regionem.
Galę konkursową uświetniła część artystyczna w której wystąpili lokalni, młodzi artyści.
Statuetkę Czas na Kurpie otrzymali:
-Chleb żytni wiejski PSS Ostrołęka,
-linia produktów Milandia- SML Ostrołęka
- miód lipczak- Pasieka Kurpik Niedziwedzicy,
- kiszka ziemniaczana- Pekpol,
- szynka z Łysysch - JBB,
-chleb orkiszowy- piekarnia Serafin
-cykl imprez regionalnych- Karczma Kurpiowska Ostoja
-innowacyjne wybory ze szkła- LUS-AR
Oprócz statuetki „Czas na Kurpie” producenci zwycięskich produktów otrzymują możliwość zamieszczania logo nagrody na opakowaniach.
JUŻ WKRÓTCE MATERIAŁ WIDEO