Mazowsze: Konkursu „Smak ekologicznej żywności”

Do urzędu przyjechali najlepsi – laureaci etapu szkolnego tego konkursu. W drugim etapie uczniowie mieli za zadanie odpowiedzieć na 33 pytania zamknięte oraz pytanie otwarte. Dotyczyły one m.in. polskich organizacji ekologicznych, wartości odżywczych niektórych produktów spożywczych, a także ochrony środowiska czy kwestii zdrowotnych.
– Mamy za sobą dwunastą edycję tego konkursu i ciągle umacniam się w przekonaniu, że warto go robić. Za każdym razem mamy do czynienia z bardzo zdolną młodzieżą i coraz lepiej prowadzoną przez nauczycieli – podsumował zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Kazimierz Porębski.
Zwycięzcy tegorocznej, trzynastej już edycji w kategorii dla szkół podstawowych (klasy IV-VI) to: Klaudia Pogorzelska z ZS w Sterdyni w pow. sokołowskim (I miejsce), Aleksandra Książak z SP w Różanie w pow. makowskim (II miejsce) i Magdalena Wiślańska z SP nr 2 w Zielonce w pow. wołomińskim (III miejsce). Wśród gimnazjalistów najlepsi okazali się Dorota Romańczuk z ZS w Sterdyni (I miejsce), Katarzyna Ziemek z ZS nr 1 w Goworowie w pow. ostrołęckim (II miejsce) oraz Mateusz Chełstowski z gimnazjum w Starym Lubotyniu w pow. ostrowskim (III miejsce). Zwycięzcy otrzymali w nagrodę nowoczesny sprzęt elektroniczny.
Kalendarz imprez
| Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |



1
2
22