Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce gościł dziś wyjątkowy projekt edukacyjny „Stawiam na Drób", organizowany przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Warsztaty skierowane do uczniów technikum gastronomicznego kompleksowo łączą teorię z praktyką, dostarczając młodym adeptom sztuki kulinarnej unikalnej wiedzy o drobiu.
Pod okiem mistrza kulinarnego i profesjonalnej dietetyczki uczniowie poznali szczegółowe informacje o gatunkach drobiu, technikach jego przygotowania oraz wartościach odżywczych. Wykład stanowił solidną podstawę merytoryczną przed częścią praktyczną.
W praktycznej części warsztatów 10 dwuosobowych zespołów z ZSZ nr 4 miało szansę wykazać się umiejętnościami kulinarnymi. Pod nadzorem samego Marcina Budynka uczestnicy przygotowywali wyśmienite dania z kurczaka, kaczki, indyka i perliczki.
Zwieńczeniem projektu było wręczenie certyfikatów uczestnikom oraz przekazanie placówce nowoczesnego urządzenia Air Fryer. To kolejny dowód na praktyczne podejście do kształcenia zawodowego w ostrołęckiej szkole.



fot. ZSZ Nr 4
![140. rocznica urodzin Adama Chętnika – Ostrołęka i region gotowe na jubileusz [ZDJĘCIA]](./luba//dane/pliki/zdjecia/2025/m/dsc09986.jpg)
![Młodzież przed ważnym wyborem. XIV Forum Edukacyjne w Ostrołęce [WIDEO, ZDJĘCIA]](./luba//dane/pliki/zdjecia/2025/m/img_9956.jpg)
![II Pułkotriada: Kadeci OPW rywalizowali w szkolnych zawodach w ZSZ Nr 2 w Ostrołęce [ZDJĘCIA]](./luba//dane/pliki/zdjecia/2025/m/484753628_1204324371695517_295471156849282495_n.jpg)
![Wybrzmiał hymn Ligi Mistrzów! Turniej w ZSZ 2 już po raz 25. Poznaj zwycięzców [ZDJĘCIA]](./luba//dane/pliki/sport/2025/m/img_0686.jpg)
2
3
8