eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Mlekiem i miodem płynące „Miodobranie Kurpiowskie”

REKLAMA
zdjecie 1109
zdjecie 1109
REKLAMA

Myszyniec – niewielkie, liczące sobie 3 tysiące mieszkańców miasteczko przez wiele osób uważane jest za stolicę Kurpi, krainy od wieków słynącej z produkcji znanych w całej Polsce miodów. Z tego też powodu to właśnie tutaj odbywają się coroczne święta określane mianem „Miodobrania Kurpiowskiego”, gromadzące z całej Polski wielbicieli regionalnych smakołyków. W tym roku weźmie w nim udział również mleczarnia – SML „Ostrołęka”.

„Miodobranie Kurpiowskie” w Myszyńcu to lokalne wydarzenie kulinarne, które w tym roku, dnia 29 sierpnia, będzie miało swoją już XXXIII edycję. Podczas tej największej w północno-wschodniej Polsce imprezy folklorystycznej wszyscy jej uczestnicy będą mieli niepowtarzalną okazję zapoznania się z kulturą i sztuką regionu. W programie przewidziane są wszelkie atrakcje: kiermasz sztuki ludowej i rękodzieła, zawody strzeleckie i wędkarskie, pokazy tradycyjnej pracy kowali, a także występy zespołów folklorystycznych. Szczególne miejsce zajmuje podczas tych spotkań część kulinarna, która pozwala zapoznać się z lokalnymi produktami spożywczymi.

Wśród wystawców znajdzie się w tym roku również znana w całej Polsce Spółdzielnia Mleczarska „Ostrołęka”. Na przygotowanym specjalnie stoisku zaprezentuje większość swoich produktów, poczynając od najwyższej jakości mleka, produkowanego w nowoczesnej technologii ESL, a na produktach z najnowszej linii Prozdrowotnej Omega 3 i 6 kończąc. Na  stoisku obecny będzie również wykwalifikowany kucharz, dzięki któremu odwiedzający je goście będą mogli spróbować wyjątkowych dań przygotowanych specjalnie na tę okazję na bazie produktów Milandia, głównej marki produktowej SML „Ostrołęka”. Spróbować będzie można tu wielu mleczarskich smakołyków, wielokrotnie nagradzanych zarówno przez ekspertów, jak i konsumentów. Jednym z nich będzie Masło Pro-zdrowotne, które otrzymało niedawno godło „Odkrycie Roku 2010”, przyznane mu za wyjątkową wartość odżywczą oraz smak najlepiej świadczący o żywności pochodzącej z terenu nazywanego Zielonymi Płucami Polski.
„Jesteśmy dumni z tego, że możemy wziąć udział w wydarzeniu z tak długą tradycją. Szczególnie dlatego, że wpisuje się ono w życie regionu, który jest nam bardzo bliski – w naszej Spółdzielni przetwarzane jest przecież mleko płynące z tej właśnie okolicy, a to jemu właśnie zawdzięczamy wysoką jakość oraz smak naszych produktów – serów, masła i innych przetworów mlecznych. Nasz sukces jest sukcesem regionu – z przyjemnością więc podzielimy się nim zarówno z mieszkańcami Myszyńca, jak i wszystkimi gośćmi tegorocznego Miodobrania, których serdecznie zapraszamy do naszego stoiska” – mówi Tadeusz Nadrowski, Prezes SML „Ostrołęka”.

Kurpiowskie klimaty cieszą się sporym powodzeniem – w zeszłym roku w Miodobraniu wzięło udział aż 40 tysięcy gości!

Kalendarz imprez
kwiecień 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7
dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
dk15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27 dk28
dk29  30  1  2  3  4  5
×