eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Nagroda marszałka Struzika dla zurażyny kurpśoskiej

REKLAMA
zdjecie 9324
zdjecie 9324
Marszałek Adam StruzikMarszałek Adam Struzik
REKLAMA
zdjecie 9324
Chleb życia, ciasto marchewkowe Dajany, udziec z sarny pieczony w winie, półgęsek staropolski, pierzaga z propolisem w miodzie spadziowym, zurażyna kurpśoska, likier jajeczny radziwiłłowski to tylko niektóre z najlepszych pozostałych mazowieckich smakołyków wyłonionych w IV edycji Konkursu o Laur Marszałka za najlepszy produkt żywnościowy 2010 roku.

W środę, 18 maja, odbędzie się uroczyste wręczenie nagród producentom najlepszych smakołyków 2010 roku. Wśród laureatów jest Henryk Kulesza z Gminy Lelis.

Spośród 77 zgłoszonych przysmaków do IV edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano 14 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia.

Kapituła konkursu oceniała najlepsze mazowieckie smakołyki w kategorii Mazowieckie Produkty Konwencjonalne oraz Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne.

Za najlepszy produkt żywnościowy roku 2010 w kategorii 'Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne - owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego' została uznana 'ZURAŻYNA KURPŚOSKA' - produkcji Henryka Kuleszy z Gminy Lelis.

W środę nagrody producentom przysmaków wręczą marszałek Adam Struzik oraz Janina Orzełowska, członek Zarządu Województwa Mazowieckiego.

Miejsce: Praska Giełda Spożywcza, ul. Piłsudskiego 180, Ząbki.

Program:

11.30 – 11.45 – otwarcie VII Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki”

11.45 – 12.00 – wręczenie odznaczeń „Zasłużony dla Rolnictwa”

12.00 – 12.10 – występ zespołu ze szkoły podstawowej w Łajskach, gm. Wieliszew

12.10 – 12.45 – wręczenie nagród w konkursie o Laur Marszałka

12.45 – 13.00 – wręczenie szyldów Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

13.00 – 13.30 – degustacja nagrodzonych produktów w konkursie o Laur Marszałka
Kalendarz imprez
listopad 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 27  28  29  30  31  1 dk2
dk3 dk4 dk5 dk6  7 dk8 dk9
dk10 dk11 dk12  13  14 dk15  16
dk17  18 dk19  20 dk21  22  23
dk24  25 dk26  27  28  29  30
×