Nagroda marszałka Struzika dla zurażyny kurpśoskiej

W środę, 18 maja, odbędzie się uroczyste wręczenie nagród producentom najlepszych smakołyków 2010 roku. Wśród laureatów jest Henryk Kulesza z Gminy Lelis.
Spośród 77 zgłoszonych przysmaków do IV edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano 14 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia.
Kapituła konkursu oceniała najlepsze mazowieckie smakołyki w kategorii Mazowieckie Produkty Konwencjonalne oraz Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne.
Za najlepszy produkt żywnościowy roku 2010 w kategorii 'Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne - owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego' została uznana 'ZURAŻYNA KURPŚOSKA' - produkcji Henryka Kuleszy z Gminy Lelis.
W środę nagrody producentom przysmaków wręczą marszałek Adam Struzik oraz Janina Orzełowska, członek Zarządu Województwa Mazowieckiego.
Miejsce: Praska Giełda Spożywcza, ul. Piłsudskiego 180, Ząbki.
Program:
11.30 – 11.45 – otwarcie VII Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki”
11.45 – 12.00 – wręczenie odznaczeń „Zasłużony dla Rolnictwa”
12.00 – 12.10 – występ zespołu ze szkoły podstawowej w Łajskach, gm. Wieliszew
12.10 – 12.45 – wręczenie nagród w konkursie o Laur Marszałka
12.45 – 13.00 – wręczenie szyldów Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
13.00 – 13.30 – degustacja nagrodzonych produktów w konkursie o Laur Marszałka
Zobacz również

Niedziela Palmowa i historia palmy kurpiowskiej

Kurpiowskie Prezentacje Artystyczne (ZDJĘCIA, WYNIKI)

Noc Muzeów: Fiona, Czrownica, Asterix i inne bajkowe postacie opanowały MKK (ZDJĘCIA)

Igor Zawornok z Białorusi zwycięzcą XVII Międzynarodowego Półmaratonu Kurpiowskiego (ZDJĘCIA, WIDEO)

Znany bokser na półmaratonie w Ostrołęce (ZDJĘCIA, WIDEO)
Kalendarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
28 | 29 | 30 | 31 | ![]() |
![]() |
![]() |
4 | 5 | ![]() |
7 | ![]() |
9 | ![]() |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ![]() |
![]() |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | ![]() |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ![]() |