eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Najlepsze smaki na Mazowszu poszukiwane!

To już ostatni moment na zgłoszenia do XV edycji konkursu o Laur Marszałka. Do udziału zaproszeni są wszyscy producenci regionalnych przysmaków. Czasu jest niewiele. Nabór trwa tylko do 31 marca br.

Jak podkreśla marszałek Adam Struzik, konkurs od początku cieszy się dużą popularnością. – Konsumenci chętnie wybierają produkty nagrodzone laurem marszałka, bo przyznane przez nas wyróżniania to gwarancja, że dany produkt jest wysokiej jakości. Przez XIV edycji wręczyliśmy już 198 laurów i 68 wyróżnień, a to dowód na to, że jest się czym chwalić!

Żywność regionalna oparta na tradycyjnych recepturach cieszy się coraz większą popularnością – zaznacza Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego. – Mazowieccy producenci od pierwszej edycji konkursu udowadniają, jak dobrze potrafią połączyć tradycję z innowacyjnością, zachowując przy tym wysoką jakość i wyjątkowe walory smakowe swoich wyrobów. Serdecznie zachęcam do udziału w konkursie i jak co roku, czekam na najlepsze i najsmaczniejsze mazowieckiego produkty.

Kto może wziąć udział w konkursie?

W konkursie mogą wziąć udział producenci żywności z terenu województwa mazowieckiego. Zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty i organizacje wytwarzające żywność na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Ważne, aby mogły udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.

Zależy nam na tym, aby najlepsi producenci z regionu zostali dostrzeżeni, a ich wyroby zostały docenione. Laur Marszałka to także bardzo dobry sposób na promowanie smacznego i zdrowego jedzenia. Nabór dobiega końca, dlatego serdecznie zachęcam do zgłaszania swoich wyrobów. Naprawdę warto – dodaje Leszek Przybytniak, przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich.

Kategorie

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Producenci indywidualni będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, owoce i warzywa oraz przetwory owocowe, warzywne i pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe). Przedsiębiorcy zmierzą się w 4 kategoriach: wyroby pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje i inne. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.

Jak zgłosić produkt?

Zgłoszenia do konkursu należy składać drogą pocztową lub mailową do 31 marca br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl.

Szczegóły, regulamin oraz formularze dotyczące konkursu dostępne są na stronie www.mazovia.pl.

 

Artykuł sponsorowany.

Kalendarz imprez
czerwiec 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 26  27  28  29  30  31 dk1
dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7 dk8
 9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14 dk15
 16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21 dk22
 23  24 dk25 dk26 dk27 dk28 dk29
 30  1  2  3  4  5  6
Dzisiaj:
Wydarzenia
×