eOstroleka.pl
Region,

Najlepsze smakołyki na Mazowszu nagrodzone [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 2000
zdjecie 2000
fot. arch. UMWMfot. arch. UMWM
REKLAMA

Znamy laureatów konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego na najlepszy produkt roku 2022 i Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej! Nagrody laureatom wręczyli marszałek Adam Struzik i przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak.

Produkty regionalne, które są wytwarzane zgodnie z tradycyjną i przekazywaną nierzadko z pokolenia na pokolenie recepturą, cieszą się coraz większą popularnością. Konsumenci przykładają dużą wagę do jakości kupowanych produktów. A Mazowsze może pochwalić się wyrobami zdrowymi, ekologicznymi i z dobrym składem. W naszym regionie nie brakuje też uzdolnionych pasjonatów fotografii, dla których inspiracją są specjały mazowieckiej kuchni. To z myślą o nich samorząd województwa organizuje konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego i Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej.

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

Samorząd województwa dba o to, by mazowieckie przysmaki poznało jak najwięcej osób. Jednym ze sposobów wypromowania kuchni charakterystycznej dla naszego regionu jest organizowanie konkursu o Laur Marszałka. Jak zauważa marszałek Adam Struzik, mazowieccy producenci żywności zasługują na to, by ich produkty były znane w całym regionie. – Lokalni wytwórcy udowadniają, że w sposób tradycyjny można przygotować smaczne i zdrowe potrawy. Nasz konkurs to doskonała okazja do ich wypromowania i pokazania szerszemu gronu odbiorców. Chcemy pomóc producentom w budowaniu ich marki, która będzie jednocześnie kulinarną wizytówką Mazowsza.

Przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak zaznacza, że celem konkursu jest nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji. – Nasi wytwórcy żywności wiedzą, jak łączyć tradycję z nowoczesnością. Wśród nagrodzonych produktów znalazły się wyroby cukiernicze czy piekarnicze, wędliny, przetwory owocowe i warzywne, miody czy nalewki.

Konkurs był skierowany do producentów żywności z terenu województwa mazowieckiego, zarówno firm komercyjnych, jak i podmiotów czy organizacji wytwarzających żywność na mniejszą skalę, np. kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych czy ekologicznych, a także osób fizycznych. Spośród 105 produktów jury wybrało 24 przysmaki w 12 kategoriach – 8 w grupie producentów indywidualnych i w 4 w grupie przedsiębiorców.

Producenci indywidualni:

  • w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich z Dosina za chleb mazowiecki z czarnuszką,
  • w kategorii wyroby cukiernicze – Ewa Sumińska z Janowa-Mikołajówki za piernik staropolski z powidłami,
  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim za kazuńskie zimne nóżki,
  • w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich Skubianka w Skubiance za pieróg zegrzyński,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Grażyna Więch z Ossowa za orzechową śliwkę,
  • w kategorii produkty mleczarskie – Śródborska Manufaktura Serów ze Śródborza za owcorini,
  • w kategorii miody – Łukasz Uliasz Apicultura Polska Naturalna Pasieka Ekologiczna „Leki z Pasieki” z Grabowa nad Pilicą za miód bartny kozienicki „Z Puszczy Kozienickiej”,
  • w kategorii napoje – Daniel Siemiątkowski z Michrowa za ratafię na letnich owocach na jabłeczniku z antonówki.

Wyróżnienia:

  • w kategorii wyroby cukiernicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Świniarowie za domek z piernika,
  • w kategorii miody – Pasieka Cztery Pory Miodu z Michałowa za miód wczesnoletni akacjowy,
  • w kategorii wyroby piekarnicze – Bogusława Kaczorek z Pełczanki za chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie,
  • w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Boglewicach zażeberka z metra cięte z „Gąszczem jabłkowym Cystersów”,
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi za powidła śliwkowe,
  • w kategorii miody – gospodarstwo pasieczne Tęczowa Pasieka Dariusz Ślifirski z Cieciszewa za miód pitny – trójniak,
  • w kategorii napoje – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych za nalewkę z kwiatów czarnego bzu „Bzówka”.

W grupie przedsiębiorców komercyjnych Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2022 roku zdobyli:

  • w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Smaki i Aromaty Anna Langowska z Kobyłki za jeżyny z ajerkoniakiem,
  • w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za polędwiczki z wędzarni,
  • w kategorii napoje – Cydr Chyliczki Krenke Kowalczyk Sp. J. z Chyliczek za cydr lodowy,
  • w kategorii inne – Piekarnia Kromka Joanna Olejniczak z Warszawy za chleb pszenno-orkiszowy z chrzanem.

Wyróżnienia:

  • w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Firma Handlowo-Usługowa Piotr Jan Domański z Sarnak za ciastka domowe maszynkowe,
  • w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Pasieka nad Skrwą sp. j. z Mochowa za miód kasztelański z Sierpca – miód wielokwiatowy z wiśnią,
  • w kategorii napoje – Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy sp. z o. o. z Łomianek za nalewkę wiśniowo-porzeczkową,
  • w kategorii inne – Restauracja Dębianka z miejscowości Dębe Wielkiego za żołędziowy cymes,
  • w kategorii napoje – Rafał Dziliński z Ciechanowa za pigwówkę 30%.

Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej

Jednym ze sposobów promowania regionalnych przysmaków jest też organizowanie Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. O tym, że mogą one stanowić źródło inspiracji, mówi marszałek Adam Struzik. – Tegoroczna edycja cieszyła się dużym zainteresowaniem. Nadesłano 183 fotografie, spośród których jury nagrodziło 21 prac, a kolejnych 7 otrzymało wyróżnienie. Chcemy w ten sposób popularyzować wśród Mazowszan tradycje kulinarne naszego regionu i specjały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Konkurs był skierowany zarówno do amatorów, jak i profesjonalistów, którzy mogli zgłaszać swoje prace w dwóch kategoriach: „Lista produktów tradycyjnych” i „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”.

Kategoria „Lista Produktów Tradycyjnych”

Produkty nieprzetworzone:

  • 1. miejsce – jabłka grójeckie – Dariusz Budyta z Warszawy,
  • 2. miejsce – miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy – Agnieszka Kleniewska z Umienina, gmina Bielsk, powiat płocki,
  • 3. miejsce – jabłka grójeckie – Agnieszka Kukieła z Warszawy.

Wyróżnienia:

  • truskawka zwoleńska – Gabriela Sowa z Warszawy,
  • czosnek latowicki – Mariola Lewandowska z Sierpca,

Produkty przetworzone:

  • 1. miejsce – amonieczki – Joanna Bednarz z Warszawy,
  • 2. miejsce – konfitura truskawkowa – Aneta Warowna z miejscowości Ruda,
  • 3. miejsce – masło śmietankowe z Radziwiłłowa – Wioleta Daniluk z Bolesty.

Wyróżnienie:

  • marmolada z Antonówek – Dominik Orłowski z Warszawy.

Potrawy:

  • 1. miejsce – naleśniki starokornickie – Bartłomiej Zając z Sobolewa,
  • 2. miejsce – pierogi z jagodami z Myszyńca – Zuzanna Warowna z miejscowości Ruda,
  • 3. miejsce – pierogi niemojskie – Paweł Ochman z Warszawy.

Wyróżnienie:

  • bugaj gruduski – Małgorzata Janeczek z Kozienic.

Napoje:

  • 1. miejsce – kwas z buraków ćwikłowych – Aleksandra Wiertel z Warszawy,
  • 2. miejsce – tłoczony sok jabłkowy z doliny Radomki – Malwina Obarska z miejscowości Działki Suskowolskie,
  • 3. miejsce – napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej – Paulina Kozera z Dłutowa.

Wyróżnienie:

  • lipówka kornicka – Antoni Szpura z miejscowości Stara Kornica.

Kategoria „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”

Produkty nieprzetworzone:

  • 1. miejsce – jabłka Jonagored – Gabriela Sowa z Warszawy,
  • 2. miejsce – miód lipowy – Paulina Kozera z Dłutowa,
  • 3. miejsce – miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy – Katarzyna Hampel z Warszawy.

Produkty przetworzone:

  • 1. miejsce – chruściki mazowieckie – Malwina Obarska z miejscowości Działki Suskowolskie,
  • 2. miejsce – chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych – Marta Bukowska z Przasnysza,
  • 3. miejsce – pączki z konfiturą różaną – Renata Sobieraj z Warszawy.

Wyróżnienia:

  • sójka mazowiecka – Małgorzata Janeczek z Kozienic,
  • kiełbasa dojrzewająca palcówka – Aleksandra Wiertel z Warszawy.

Napoje:

  • 1. miejsce – tradycyjna nalewka wiśniowa – Magdalena Karasek ze Szkarady,
  • 2. miejsce – naturalny sok jabłkowy – Paulina Modecka z Warszawy,
  • 3. miejsce – wino gronowe – Przemysław Szempruch z Bożej Woli.

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
kwiecień 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7
dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
dk15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27  28
dk29  30  1  2  3  4  5
×