zdjecie 5254
2015-04-16T13:25:18+02:00 eOstroleka.pl
Ostrołęka,

O produkcji sera podpuszczkowego z uczniami ostrołęckiej „czwórki” [ZDJĘCIA]

REKLAMA
fot. ZSZ nr 4 w Ostrołęce
REKLAMA

Uczniowie klas o profilu gastronomicznym Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce wzięli udział w szkoleniu pod nazwą „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu”. Podczas szkolenia dowiedzieli się m.in. w jaki sposób powstaje tradycyjny ser podpuszczkowy.

Szkolenie „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu” zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Ostrołęce oraz Zespół Szkół Zawodowych Nr 4  im. Adama Chętnika w Ostrołęce.

Wykład na temat tradycyjnych wyrobów kulinarnych wygłosił Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Szkolenie połączone było z warsztatami dla uczniów klas gastronomicznych pt. „Pokaz produkcji sera podpuszczkowego”. Warsztaty prowadził Krzysztof Jaworski – serowar z Żuław.

Uczniowie mieli okazję poznać techniki sporządzania serów podpuszczkowych oraz posmakować każdego z wyrobów. Pokaz produkcji serów podpuszczkowych poszerzył wiedzę uczniów w tematyce serowarstwa, uświadomił atrakcyjność wyrobów lokalnych oraz pogłębiania swoich zainteresowań sztuką kulinarną.

Na zakończenie uroczystości zaproszeni goście mieli okazję posmakować tradycyjnych dań kurpiowskich przygotowanych przez pracowników, nauczycieli i uczniów klas gastronomicznych ZSZ Nr 4.

REKLAMA
Zobacz również
Kalnedarz imprez
kwiecień 2021
PnWtŚrCzPtSoNd
 29  30  31  1 dk2 dk3  4
 5  6  7  8  9  10  11
 12  13  14  15  16  17  18
dk19  20  21  22  23 dk24 dk25
 26  27  28  29  30  1  2
Dzisiaj:
Brak wydarzeń
×