O produkcji sera podpuszczkowego z uczniami ostrołęckiej „czwórki” [ZDJĘCIA]

Uczniowie klas o profilu gastronomicznym Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce wzięli udział w szkoleniu pod nazwą „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu”. Podczas szkolenia dowiedzieli się m.in. w jaki sposób powstaje tradycyjny ser podpuszczkowy.
Szkolenie „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu” zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Ostrołęce oraz Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.
Wykład na temat tradycyjnych wyrobów kulinarnych wygłosił Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Szkolenie połączone było z warsztatami dla uczniów klas gastronomicznych pt. „Pokaz produkcji sera podpuszczkowego”. Warsztaty prowadził Krzysztof Jaworski – serowar z Żuław.
Uczniowie mieli okazję poznać techniki sporządzania serów podpuszczkowych oraz posmakować każdego z wyrobów. Pokaz produkcji serów podpuszczkowych poszerzył wiedzę uczniów w tematyce serowarstwa, uświadomił atrakcyjność wyrobów lokalnych oraz pogłębiania swoich zainteresowań sztuką kulinarną.
Na zakończenie uroczystości zaproszeni goście mieli okazję posmakować tradycyjnych dań kurpiowskich przygotowanych przez pracowników, nauczycieli i uczniów klas gastronomicznych ZSZ Nr 4.



Zobacz również
„Po prostu folklor” - 4. edycja Konkursu Makijażu i Fryzjerstwa w ZSZ nr 2 [ZDJĘCIA]
"Wiosenne smaki wielkanocnego stołu" [ZDJĘCIA]
Kolejny sukces Konrada Stepnowskiego z ZSZ nr 2
„Frankofonia 2015” w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce [ZDJĘCIA]
Kalnedarz imprez
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
29 | 30 | 31 | 1 | ![]() |
![]() |
4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
![]() |
20 | 21 | 22 | 23 | ![]() |
![]() |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 |