O produkcji sera podpuszczkowego z uczniami ostrołęckiej „czwórki” [ZDJĘCIA]
fot. ZSZ nr 4 w OstrołęceSzkolenie „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu” zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Ostrołęce oraz Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.
Wykład na temat tradycyjnych wyrobów kulinarnych wygłosił Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Szkolenie połączone było z warsztatami dla uczniów klas gastronomicznych pt. „Pokaz produkcji sera podpuszczkowego”. Warsztaty prowadził Krzysztof Jaworski – serowar z Żuław.
Uczniowie mieli okazję poznać techniki sporządzania serów podpuszczkowych oraz posmakować każdego z wyrobów. Pokaz produkcji serów podpuszczkowych poszerzył wiedzę uczniów w tematyce serowarstwa, uświadomił atrakcyjność wyrobów lokalnych oraz pogłębiania swoich zainteresowań sztuką kulinarną.
Na zakończenie uroczystości zaproszeni goście mieli okazję posmakować tradycyjnych dań kurpiowskich przygotowanych przez pracowników, nauczycieli i uczniów klas gastronomicznych ZSZ Nr 4.



Zobacz również
Kalendarz imprez
| Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
11 | 12 | 13 |
14 |
15 |
16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 |
22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |


1
2
5
6