eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Od tradycji do kulinarnych innowacji: Dożynkowy konkurs pierogowy w Baranowie [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 6563
zdjecie 6563
fot. eOstrołęka.plfot. eOstrołęka.pl
REKLAMA
zdjecie 6563
Posłuchaj

Tegoroczne dożynki gminne w Baranowie miały wyjątkowo smaczny akcent. Był nim konkurs kulinarny zatytułowany „Przysmaki Mazowsza - od pieroga się zaczyna”, zorganizowany przez Mazowiecki Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR).

W wydarzeniu wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) z całego powiatu ostrołęckiego, a ich zadaniem było przygotowanie autorskiej interpretacji tradycyjnych, polskich pierogów.

Jury miało przed sobą trudne zadanie. Uczestniczki wykazały się ogromną pomysłowością, a przygotowane przez nie dania zachwycały zarówno smakiem, jak i estetyką podania. Po przyjemnej części degustacyjnej nadszedł czas na ostateczną ocenę i wyłonienie zwycięzców, co w obliczu tak wysokiego poziomu okazało się prawdziwym wyzwaniem.

Ostatecznie, po burzliwej naradzie, jury przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:

I miejsce zdobyło KGW Daniszewiacy z Daniszewa za wyjątkowe pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, podane z sosem kurkowym.

II miejsce przypadło KGW w Ziomku za nietypowe pierogi z ciasta drożdżowego, które zostały usmażone w głębokim tłuszczu.

III miejsce otrzymało KGW Goworowo, które przygotowało pierogi z kurkami i serem feta, również serwowane z sosem kurkowym.

Wyróżnienia przyznano KGW Kopaciaki znad Omulwi w Kopaczyskach (za farsz z ziemniaków i koziego sera), KGW Gleboźónki z Gleby (za pierogi z kaczką i kaszą gryczaną) oraz KGW Pierożanki z Żabina (za pierogi z dudkami).

Uroczysta dekoracja zwycięzców odbyła się w obecności zaproszonych na dożynki gości, w tym posła Mariusza Popielarza, Wiesława Raboszuka - wicemarszałka województwa mazowieckiego, Radosława Parzycha – dyrektora ostrołęckiej delegatury Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego, Daniela Łagi – dyrektora ostrołęckiego oddziału ARiMR oraz Marcina Wołosza – wójta gminy Baranowo.

Konkurs po raz kolejny udowodnił, że tradycyjna polska kuchnia, oparta na lokalnych produktach, może inspirować do kulinarnych eksperymentów i zachwycać nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Materiał filmowy 1 :
Materiał filmowy 2 :

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Zaloguj się, by komentować

Brak Waszych opinii do tego artykułu, bądź pierwszy.

Kalendarz imprez
wrzesień 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1  2 dk3 dk4  5 dk6 dk7
 8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
 15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
 22  23 dk24  25 dk26  27  28
dk29  30  1  2  3  4  5
×