eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Regionalne smaki w Muzeum Kultury Kurpiowskiej [ZDJĘCIA]

REKLAMA
fot. eOstroleka.pl/Muzeum Kultury Kurpiowskiejfot. eOstroleka.pl/Muzeum Kultury Kurpiowskiej
REKLAMA

W niedzielę, 15 października 2023 roku, w Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce odbyło się spotkanie z cyklu „Niedziela w Muzeum” pod hasłem „Etnokuchnia. Rejbak po kurpiowsku”.

Podczas spotkania twórczyni ludowa, Elżbieta Prusaczyk nauczyła uczestników przygotowania tradycyjnego rejbaka. Ta znana i lubiana potrawa z ziemniaków z dodatkiem mięsa i cebuli jest jednym z symboli kuchni kurpiowskiej.

Uczestnicy spotkania, pod okiem mistrzyni, własnoręcznie przygotowali składniki i upiekli przepyszne danie według tradycyjnej receptury. Po części warsztatowej przyszłą pora na degustację upieczonego rejbaka. Wszyscy byli zachwyceni jego niepowtarzalnym smakiem.

W oczekiwaniu na gotowe danie uczestnicy warsztatów mogli zwiedzić wystawy dostępne w muzeum, w tym także najnowszą ekspozycję dotyczącą Urzecza.

Spotkanie było okazją do poznania tradycyjnej kuchni kurpiowskiej i do wspólnego spędzenia czasu w rodzinnym gronie.

REKLAMA

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
marzec 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 24  25  26  27  28 dk1 dk2
 3 dk4 dk5 dk6 dk7 dk8 dk9
dk10 dk11 dk12 dk13 dk14 dk15 dk16
 17 dk18 dk19 dk20 dk21 dk22 dk23
 24 dk25 dk26 dk27 dk28  29 dk30
 31  1  2  3  4  5  6
×