eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Regionalne smaki w Muzeum Kultury Kurpiowskiej [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 5590
zdjecie 5590
fot. eOstroleka.pl/Muzeum Kultury Kurpiowskiejfot. eOstroleka.pl/Muzeum Kultury Kurpiowskiej
REKLAMA

W niedzielę, 15 października 2023 roku, w Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce odbyło się spotkanie z cyklu „Niedziela w Muzeum” pod hasłem „Etnokuchnia. Rejbak po kurpiowsku”.

Podczas spotkania twórczyni ludowa, Elżbieta Prusaczyk nauczyła uczestników przygotowania tradycyjnego rejbaka. Ta znana i lubiana potrawa z ziemniaków z dodatkiem mięsa i cebuli jest jednym z symboli kuchni kurpiowskiej.

Uczestnicy spotkania, pod okiem mistrzyni, własnoręcznie przygotowali składniki i upiekli przepyszne danie według tradycyjnej receptury. Po części warsztatowej przyszłą pora na degustację upieczonego rejbaka. Wszyscy byli zachwyceni jego niepowtarzalnym smakiem.

W oczekiwaniu na gotowe danie uczestnicy warsztatów mogli zwiedzić wystawy dostępne w muzeum, w tym także najnowszą ekspozycję dotyczącą Urzecza.

Spotkanie było okazją do poznania tradycyjnej kuchni kurpiowskiej i do wspólnego spędzenia czasu w rodzinnym gronie.

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
wrzesień 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1  2 dk3 dk4  5 dk6 dk7
 8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13  14
 15  16 dk17  18  19  20  21
 22  23 dk24  25  26  27  28
dk29  30  1  2  3  4  5
×