eOstroleka.pl
Polska,

Sposoby na kaca przed piciem i po: Jak pokonać syndrom dnia poprzedniego?  

REKLAMA
zdjecie 2000
zdjecie 2000
fot. sxc.hu fot. sxc.hu
REKLAMA
Polska: W pierwszy poranek nowego roku wielu z nas obudzi się z syndromem dnia poprzedniego. Nieprzyjemne uczucie towarzyszące nam dzień po piciu alkoholu, popularnie zwane kacem, to objawy zatrucia organizmu etanolem.

Objawy są zróżnicowane w zależności od danej osoby, jednak najczęściej na to co nazywamy kacem składają się: ból głowy, odwodnienie połączone ze znacznym pragnieniem, drżenie mięśni, osłabienie, kołatanie serca.

Kaca powoduje spożycie nadmiernej ilości alkoholu, czego efektem jest zatrucie organizmu nienaturalną dla niego substancją. Głównym składnikiem wszystkich napoi „wyskokowych” jest etanol (alkohol etylowy). Po przedostaniu się do krwiobiegu, wraz z krwią, bardzo szybko rozprzestrzenia się po całym ciele. Większość etanolu organizm przekształca w aldehyd octowy, następnie w kwas octowy, a na końcu w dwutlenek węgla. Powstający w tym procesie aldehyd octowy powoduje nudności i ból głowy, stąd uważa się go za główną przyczyną występowania kaca. Gdy pijemy, doświadczamy efektów działania etanolu, a dopiero potem, trzeźwiejąc - aldehydu octowego. Proces trzeźwienia oznacza, że alkohol rozkłada się do aldehydu, co z kolei zwiastuje kaca. Złe samopoczucie pojawia się jako okres przejściowy. Jest wynikiem oczekiwania organizmu na wydalenie szkodliwej dla niego substancji.

Znawcy tematu podkreślają, że przyczyną występowania niepożądanego stanu jest również silnie trujący metanol (alkohol metylowy) zawarty w śladowych ilościach we wszystkich rodzajach trunków. Nie wszystkie napoje alkoholowe zawierają go tyle samo, stąd liczy się nie tylko ilość, ale także jakość i rodzaj spożywanego alkoholu. Biorąc pod uwagę procentowy udział metanolu w alkoholach, najkorzystniejsza dla organizmu jest kolejność: spirytus, czysta wódka, wódki gatunkowe, whisky, koniak, wino.

W trakcie picia z organizmu wypłukiwane są ogromne ilości niezbędnych minerałów, głównie potas i magnez, co znacząco zaburza jego równowagę elektrolityczną.

Dzień po zakrapianej imprezie, mówiąc kolokwialnie, „suszy” nas. Pragnienie jest tak mocne, że często właśnie to ono nas budzi. Jego przyczyną jest znaczne odwodnienie organizmu. Zapewne z własnych doświadczeń wiemy, że w czasie spożywania alkoholu chodzimy do toalety o wiele częściej, niż zwykle. Etanol blokuje działanie ważnego hormonu - wazopresyny. Bez jej udziału nerki pozwalają na wydalanie znacznych ilości wody, która w normalnych warunkach byłaby przez nie resorbowana na potrzeby organizmu. Efekt - odwodnienie i utrata elektrolitów, dająca wrażenie o poranku - pustyni w ustach. Nie dziwne, że francuskie określenie na kaca to gueule de bois - czyli drewniana gęba.

Kolejnym objawem kaca jest ból głowy. Przyczyna jest wspomniany aldehyd octowy powstający na skutek rozkładu alkoholu etylowego przez dehydrogenazę alkoholową. W warunkach kiedy spożywamy umiarkowane ilości alkoholu, związek ten jest szybko przekształcany do nieszkodliwego kwasu octowego. Jednak w przypadku spożywania dużych ilości etanolu, enzymy odpowiedzialne za rozkład toksycznego aldehydu, wyczerpują się. Aldehyd octowy gromadzi się w nadmiarze i pojawiają się pierwsze objawy zatrucia - nudności, wymioty. Na następny dzień dochodzi ból głowy. Dodatkowo,w wyniku odwodnienia, dochodzi do utraty wody również przez narządy, m. in. mózg, co w efekcie potęguje tępy ból głowy.

Alkohol może również doprowadzić do hipoglikemii, czyli obniżenia stężenia glukozy we krwi. Jest to spowodowane zburzeniem przez alkohol przemian glikogenu (czyli związku będącego rezerwuarem glukozy) w wątrobie. We krwi jest za mało glukozy. W konsekwencji odczuwamy zmęczenie, często drżenie kończyn, przyspieszone tętno. Dodatkowo dochodzi do zaburzenia równowagi elektrolitowej, z powodu ich utraty wraz z moczem. Niedostateczna podaż potasu czy magnezu - skutkuje znużeniem mięśni, czy zaburzeniami pracy serca.

Co zatem można zrobić, aby kac nie wystąpił? Wydaje się, że przed wyjściem na dane spotkanie, na którym spodziewamy się spożywania alkoholu w znacznych ilościach, powinniśmy zadać sobie pytanie: czy naprawdę chcemy zatruć się alkoholem? Wyznaczmy sobie górną granicę alkoholu, którą wypijemy. W ten sposób będziemy nałożymy sobie świadome więzy, które być może uchronią nas przed zatruciem alkoholem.

Godzinę przed wypiciem pierwszej jednostki alkoholu, dobrze coś zjeść - najlepiej obfity, tłusty posiłek i wypić dużą ilość napoju (oczywiście nie alkoholowego). Na zabawę dobrze iść wypoczętym i wyspanym.

Przed alkoholową imprezą dobrym posunięciem będzie zaopatrzenie się w środki uzupełniające poziom elektrolitów w organizmie. Można je nabyć w aptekach, gdzie dostępne są w postaci tabletek do połykania lub musujących. Najlepsze będą kompleksowe, typu dwa w jednym, tzn. magnez plus potas. Skutecznie pokryją braki tych pierwiastków. Pomocne bywają także tabletki musujące wapna z witaminą C i napoje izotoniczne. Witaminę C oraz magnez można zażyć zarówno przed, jak i po imprezie. Ale bez przesady, witamina C to 2 - 3 tabletki, a magnez jedna.

Nie mieszaj alkoholi. Od początku do końca imprezy być wiernym jednemu rodzajowi alkoholu. Gdy zaczyna się od wódki, to i na wódce powinno się skończyć. Tak samo rzecz ma się z winem czy piwem, itd.

Nie popijaj alkoholu wodą i napojami gazowanymi. Upijesz się szybciej, a w żołądku zmieści ci się mniej jedzenia i niegazowanej wody. Efekt? Kac murowany.

Być może zabrzmi to absurdalnie, jednak warto przypomnieć, że osoby palące w czasie spożywania alkoholu powinny sięgać po papierosy jak najrzadziej.

Po imprezie, ale przed pójściem spać, wypij od litra do półtorej litra wody. Jeśli ci nie wchodzi, to wypij na siłę. Co prawda w nocy wstaniesz na siusiu, ale rano kac będzie mniejszy (jeśli w ogóle będzie).

Dnia następnego uzupełnij cukier. W tym celu poleca się wypicie szklanki osłodzonej herbaty, zjedzenie dwóch łyżeczek cukru popitych szklanką soku pomidorowego (dodatkowy potas) lub marchwiowego. Można zjeść porcję miodu, dżemu lub słodkich winogron - zawarta w nich fruktoza ułatwi przetworzenie alkoholu przez organizm.

Po ostrej balandze nie łykaj aspiryny - zwłaszcza na pusty żołądek, bo będziesz mieć wrzody żołądka. Nie bierz też paracetamolu, bo w połączeniu z alkoholem może uszkodzić twoją wątrobę.

Na kaca zjedz coś kwaśnego: kefir, kwaśne mleko, wodę z ogórków. Warto też spożyć ciepły posiłek, najlepiej kwaśną zupę: żurek, barszcz czerwony, kapuśniak, ogórkową.

Jedną z zalecanych metod jest wzięcie prysznica i dotlenienie organizmu, czyli spacer.

Dla potrzeb stałych imprezowiczów stworzono specjalne preparaty, które mają przyspieszać procesy metaboliczne, oczyszczać organizm i wspomagać usuwanie toksyn. Najczęściej stosuje się je w celu zapobiegawczym, w trakcie picia alkoholu. W aptekach i sklepach spożywczych można kupić: AntyKac, Klin, 2 KC, KC-24 Prevent i uwzględniający specyfikę kobiet KC-24 Woman.


[źródło: domzdrowia.pl / poradnikmedyczny.pl / fakt.pl]
Kalendarz imprez
kwiecień 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7
dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
dk15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27  28
dk29  30  1  2  3  4  5
×