eOstroleka.pl
Polska,

Świąteczny catering coraz bardziej popularny wśród Polaków

REKLAMA
zdjecie 9539
zdjecie 9539
Misia Zielińska, restauratorka, właścicielka OSIEM I PÓŁ BistroMisia Zielińska, restauratorka, właścicielka OSIEM I PÓŁ Bistro
REKLAMA

Polacy coraz chętniej decydują się na korzystanie z usług świątecznego cateringu. Powierzenie przygotowania wigilii fachowcom pozwala zaoszczędzić przede wszystkim czas i nakłady pracy, a także pieniądze. Koszt takiej usługi zaczyna się od 60 zł od osoby. W kwestii menu Polacy okazują się tradycjonalistami – najchętniej zamawiają klasyczne wigilijne dania, czyli pierogi, kapustę z grzybami, karpia i makowce.

W kwestii Bożego Narodzenia Polacy pozostają tradycjonalistami – z badań CBOS wynika, że ponad 68 proc. zachowuje także tradycję 12 dań na wigilijnym stole, choć niekoniecznie samodzielnie je przygotowuje. Coraz więcej Polaków decyduje się bowiem na zamówienie świątecznego cateringu. To dobre rozwiązanie dla osób zapracowanych oraz nielubiących gotowania. Wbrew pozorom zamówienie cateringu nie tylko nie rujnuje portfela, lecz także pozwala zaoszczędzić.

– Koszt cateringu to między 60 a 100 zł na osobę, bo to jest na ogół bez gorącego dania – mówi agencji informacyjnej Newseria Misia Zielińska, restauratorka, właścicielka OSIEM I PÓŁ Bistro.

Restauratorzy i firmy cateringowe zamawiają składniki hurtowo, dlatego mogą sobie pozwolić na przystępne ceny. Z badań firmy MOSSO wynika, że na świątecznych stołach aż 87 proc. Polaków chce widzieć tradycyjne potrawy: pierogi, barszcz, smażoną rybę, sałatkę jarzynową i kapustę z grzybami. Z ryb najchętniej wybierają karpia i śledzia, choć popularność zdobywa także łosoś. Na świątecznych stołach rzadko pojawiają się zaś dania inspirowane kuchniami zagranicznymi.

– Wigilia i święta są naszą tradycją, obchodzoną w tej części Europy, dlatego jesteśmy do niej przywiązani. W związku z tym trudno o wpływy z zewnątrz – mówi Misia Zielińska.

Polacy nie wyobrażają sobie wigilijnej kolacji bez deserów. Większość firm cateringowych oferuje słodkie wypieki także na bazie mąk bezglutenowych dla osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe. Osoby dbające o linię bez problemu zamówią ciasta bez cukru. Wśród zamawianych w ramach świątecznego cateringu deserów od lat królują takie ciasta, jak makowiec, sernik i piernik, a na Podlasiu – tradycyjny sękacz.

– Kutia zrobiła się nieco mniej popularna. Z mojego dzieciństwa, to było dawno temu, pamiętam, że kutia była obowiązkowym deserem na świątecznym stole – mówi Misia Zielińska.

Przygotowanie świątecznego cateringu wymaga nieco więcej czasu – zarówno ze względu na dużą liczbę zamówień w okresie przedświątecznym, jak i specyfikę potraw. Dlatego decyzji lepiej nie zostawiać na ostatnią chwilę – zamówienie powinno się złożyć najpóźniej na 3 dni przed wigilią.

Źródło: Newseria
Kalendarz imprez
kwiecień 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7
dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
dk15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27  28
dk29  30  1  2  3  4  5
×