eOstroleka.pl
Region,

Uczniowie z Zespołu Szkół CKR w Starym Lubiejewie na warsztatach  w Podlaskim ODR w Szepietowie

REKLAMA
REKLAMA

„Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych” jest to projekt realizowany przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wraz z partnerami Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie. Operacja ma na celu przeszkolenie uczniów w zakresie przetwarzania żywności        na dwóch w pełni wyposażonych liniach technologicznych. Tematami warsztatów są przetwórstwo mleka na sery i przetwórstwo mięsa na białą kiełbasę. Uczniowie mogą prześledzić cały proces powstawania wyrobu od fazy przygotowania surowca do powstania pełnowartościowego produktu. Warsztaty odbędą się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno Spożywczych, działającym przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Można przypuszczać, że uczniowie szkół rolniczych poprzez otrzymaną praktyczną wiedzę, podejmą próby jej wdrażania na swoim terenie, co przyczyni się do rozwoju przedsiębiorczości na wsi oraz aktywizacji zawodowej i dywersyfikacji działalności na obszarach wiejskich. W konsekwencji do rozwoju obszarów wiejskich.

                Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie jako jeden
z partnerów  wziął udział w projekcie „Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych”. 28 września 22-osobowa grupa uczniów z klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w warsztatach z zakresu przetwórstwa mięsa i mleka. Zajęcia warsztatowe odbyły się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno Spożywczych, działającym przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Młodzież aktywnie uczestniczyła w warsztatach, biorąc udział w kolejnych etapach procesu produkcji białej kiełbasy i serów podpuszczkowych. Podczas zajęć uczniowie mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem jaki jest potrzebny do profesjonalnego wytworzenia wędlin i serów. Zostali zapoznani z zasadami przygotowania i doboru surowca, obróbki mechanicznej oraz termicznej mięsa i mleka.

Zakres tematyczny warsztatów zorganizowanych przez Podlaski ODR dotyczył również zagadnień związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności, przetwórstwem surowców rolnych w ramach działalności Marginalnej Lokalnej Ograniczonej (MLO ) i  handlem surowców oraz przetworów z własnego gospodarstwa w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD ) w aspekcie ich wpływu na rozwój lokalnego rolnictwa.

Udział w szkoleniu to dla uczniów możliwość konfrontacji wiedzy podręcznikowej
z rzeczywistością oraz świetna okazja do zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce. Mamy nadzieję, że zdobyte umiejętności praktyczne stworzą uczniom szkół rolniczych szansę do podejmowania działań zmierzających do ożywienia produkcji na wsi i wzrostu aktywności zawodowej, co z kolei przyczyni się do rozwoju obszarów wiejskich.   

Za treść informacji odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Działanie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Odwiedź portal KSOW – http://ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Marta Falbowska

Artykuł sponsorowany. 

REKLAMA
Kalendarz imprez
maj 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 28  29  30 dk1 dk2 dk3 dk4
dk5 dk6 dk7 dk8 dk9 dk10 dk11
dk12 dk13 dk14 dk15  16  17  18
 19  20 dk21  22 dk23 dk24 dk25
 26  27 dk28  29  30 dk31  1
×