eOstroleka.pl
Ostrołęka,

W ZM Pekpol Ostrołęka zrobili eksperyment z kiełbasą. Wyniki były zaskakujące

REKLAMA
zdjecie 6237
zdjecie 6237
REKLAMA
zdjecie 6237
Posłuchaj

W Zakładach Mięsnych Pekpol Ostrołęka przeprowadzono wyjątkowy eksperyment. Chciano odtworzyć kiełbasę według receptur z lat 70. XX wieku. Jednak, jak informuje prezes Pekpolu Tomasz Łączyński w rozmowie z Portalem Spożywczym, "wyroby produkowane według starych receptur przegrały konkurencję z nowymi".

Tomasz Łączyński opowiadał Portalowi Spożywczemu, jak wyglądał eksperyment z kiełbasą.

Chcieliśmy zrobić produkty branżowe z lat 60-70: kiełbasę krakowską, polędwicę itp. Kilkanaście zakładów otrzymało te same receptury. Co się okazało? Każdy przywiózł inne produkty! Dopiero za trzecim razem udało się doprowadzić do tego, że były one porównywalne i trzymały ten sam standard

 - mówił. 

Następnie kiełbasy zostały podane do oceny studentom SGGW, którzy mieli je porównać z produktami obecnie funkcjonującymi na rynku. Okazało się, że produkty tradycyjne przegrały. Widocznie młodzież jest bardziej przyzwyczajona do współczesnych smaków

- podsumował. 

Źródło: portalspozywczy.pl

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
listopad 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 27  28  29  30  31  1 dk2
dk3 dk4 dk5 dk6  7 dk8 dk9
dk10 dk11 dk12  13  14 dk15  16
dk17  18 dk19  20 dk21  22  23
dk24  25 dk26  27  28  29  30
×