eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Wybrano najlepszy produkt kulinarny z gospodarstwa agroturystycznego na Kurpiach [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 2000
zdjecie 2000
fot. powiatostrolecki.plfot. powiatostrolecki.pl
REKLAMA

Dorota Samsel, Elżbieta Józefowicz, Ewa Krzyżewska oraz Mirosław Żebrowski, to laureaci konkursu „Najlepszy produkt kulinarny z kurpiowskiego gospodarstwa agroturystycznego”. Jury pod przewodnictwem wicestarosty Krzysztofa Parzychowskiego oceniło kilkanaście regionalnych potraw i napojów za najlepsze uznając: zawijańca kurpiowskiego z kaszą, kaczkę z nadzieniem, pępuchy drożdżowe oraz nalewkę na bazie miodu.

Konkurs odbył się 28 września w gospodarstwie agroturystycznym „Dorota” w Czarni w ramach imprezy okolicznościowej „Agroturystyka i dziedzictwo kulturowe w powiecie ostrołęckim”.

Ponadto zostały zaprezentowane najpiękniejsze zagrody w gminie Czarnia, a z pośród nich wybrano najładniejszą i najbardziej funkcjonalną. Rozstrzygnięto także konkurs na „Najpiękniejszą zagrodę wiejską” w tamtejszej gminie.

Impreza zorganizowana została przy wsparciu finansowym powiatu ostrołęckiego oraz gminy Czarnia. Organizatorem imprezy „Agroturystyka i dziedzictwo kulturowe w powiecie ostrołęckim” byli: wójt gminy Czarnia, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, TZD Ostrołęka.


Wyniki konkursu na „Najlepszy produkt kulinarny z kurpiowskiego gospodarstwa agroturystycznego”:

Kategoria - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego.

I miejsce - Dorota Samsel „Kacze gody”.
I miejsce - Elżbieta Józefowicz „Zawijaniec kurpiowski z kaszą”.
II miejsce - Elżbieta Żebrowska „Warkocz Maryny”.
III miejsce - Teresa Szymczyk „Derte olszynowe”.
IV miejsce - Sabina Mąką „Kuleczki z koziego sera”.

Kategoria - produkty regionalne pochodzenia roślinnego.

I miejsce - Ewa Krzyżewska „Pępuchy drożdżowe”.
II miejsce - Halina Danuta Kostewicz „Melon z rej bakami”.
III miejsce - Krystyna Drężek „Kapusta z kaszą i żeberkami”.

Kategoria- napoje regionalne.

I miejsce - Mirosław Żebrowski „Nalewka- żądło pszczoły”.
II miejsce - Ewa Krzyżewska „Piwo kozicowe”.
II miejsce - Tadeusz Samsel „Nalewka spod krzaka”.
III miejsce - Józef Bacławski „Piwo jałowcowe”.
IV miejsce - Teresa Szymczyk „Piwo ziołowe”.

Konkurs na „Najlepszy produkt kulinarny z kurpiowskiego gospodarstwa agroturystycznego” miał na celu podtrzymanie tradycji regionalnej oraz promocję zdrowej, ekologicznej żywności, pochodzącej z naturalnych upraw i hodowli, z terenu powiatu ostrołęckiego. Nagrody przyznał starosta ostrołęcki.  

Kalendarz imprez
kwiecień 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7
dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
dk15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27  28
dk29  30  1  2  3  4  5
×