eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Zobacz, jak karmi się chorych w Ostrołęce! Szpitalne menu jak z restauracji [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 6511
zdjecie 6511
fot. Mazowiecki Szpital Specjalistyczny im. dr Józefa Psarskiego w Ostrołęce fot. Mazowiecki Szpital Specjalistyczny im. dr Józefa Psarskiego w Ostrołęce
REKLAMA
zdjecie 6511
Posłuchaj

W czasach, gdy szpitalne jedzenie często kojarzy się z niskiej jakości posiłkami, Mazowiecki Szpital Specjalistyczny im. dr. Józefa Psarskiego w Ostrołęce wprowadził rewolucyjne zmiany. Od października 2023 roku placówka uczestniczy w pilotażowym programie "Dobry posiłek w szpitalu", który ma na celu nie tylko poprawę jakości żywienia pacjentów, ale również edukację żywieniową. Jak co jakiś czas, sprawdzamy co jedzą pacjenci.

Zobacz, co w grudniu 2024 r. jedli pacjenci w szpitalu w Ostrołęce

Analiza najnowszych jadłospisów z grudnia 2024 roku pokazuje, że szpital przykłada ogromną wagę do różnorodności i wartości odżywczej serwowanych posiłków. Menu jest komponowane z dbałością o każdy szczegół. Śniadania zawierają różnorodne źródła białka - od tradycyjnych wędlin po twarożki z dodatkami. Szczególną uwagę zwraca bogactwo warzyw.

Obiady w ostrołęckim szpitalu mogłyby zawstydzić niejedną restaurację. W menu znajdziemy takie pozycje jak: kotlet szarpany pieczony, ryba z pieca, czy gulasz wieprzowy. Co więcej, dania główne zawsze są uzupełnione świeżymi surówkami i warzywami. Szpital oferuje także różnorodne zupy - od barszczu ukraińskiego po krem z dyni.

Szczególną uwagę zwraca dostosowanie menu do potrzeb różnych pacjentów. Oprócz diety podstawowej, szpital oferuje również dietę z ograniczeniem węglowodanów, zachowując przy tym wysoką jakość i różnorodność posiłków. 

Kolacje są równie starannie zaplanowane jak pozostałe posiłki. W menu znajdziemy zarówno klasyczne połączenia pieczywa z wysokiej jakości wędlinami i warzywami, jak i ciepłe dania w postaci kaszotto czy ryżu z dodatkami. Warto podkreślić, że szpital przykłada również dużą wagę do transparentności - wszystkie posiłki są szczegółowo opisane, wraz z oznaczeniem potencjalnych alergenów, co jest niezwykle istotne dla bezpieczeństwa pacjentów.

Pierwszy (już ponad) rok funkcjonowania programu pokazują, że szpitalne jedzenie nie musi być synonimem niskiej jakości. Wręcz przeciwnie - może łączyć w sobie walory smakowe z wartościami odżywczymi, wspierając proces powrotu pacjentów do zdrowia. Bo przecież o zdrowie tu chodzi!

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
październik 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 29  30 dk1 dk2 dk3 dk4 dk5
dk6 dk7 dk8 dk9 dk10 dk11 dk12
dk13 dk14 dk15 dk16 dk17 dk18 dk19
dk20 dk21 dk22 dk23 dk24 dk25 dk26
dk27 dk28 dk29 dk30 dk31  1  2
×