eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Kurpiowska “Etnokuchnia” serwowała dziś pyszną zupę malon z rejbakami [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 2232
zdjecie 2232
fot. eOstroleka.plfot. eOstroleka.pl
REKLAMA

W ramach warsztatów rodzinnych “Etnokuchni Kurpiowskiej” przygotowano dziś w ostrołęckim muzeum pyszną i pożywną zupę malon z rejbakami. Potrawa idealna na chłodne jesienne dni.

Warsztaty “Etnokuchnia” odbyły się w niedzielę, 2 października w Muzeum Kultury Kurpiowskiej. Tym razem muzealnicy przywdziali kuchenne fartuchy i razem z uczestnikami przygotowywali potrawę z dyni i ziemniaków. Dynia, nazywana na kurpiach malonem, to warzywo, które oprócz walorów estetycznych jest również cenione za swe właściwości zdrowotne i niepowtarzalny smak. Kurpiowskie gospodynie przygotowywały z niego pyszną i pożywną zupę wzbogaconą kluskami z tartych ziemniaków, czyli tzw. rejbakami.

W rolę “masterchefa” wcieliła się twórczyni kurpiowska Elżbieta Prusaczyk demonstrując krok po kroku sposób przyrządzania tej zdrowej i lubianej kurpiowskiej potrawy.

W trakcie, gdy zupa bulgotała na ogniu najmłodsi uczestnicy kuchennych warsztatów mogli zwiedzić wystawy prezentowane obecnie w muzeum. Na zakończenie warsztatów można było skosztować pysznej, rozgrzewającej i sycącej jesiennej zupy.

 

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
kwiecień 2024
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1 dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7
dk8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
dk15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
dk22 dk23 dk24 dk25 dk26 dk27 dk28
dk29 dk30  1  2  3  4  5
×