eOstroleka.pl
Ostrołęka,

Kurpiowska “Etnokuchnia” serwowała dziś pyszną zupę malon z rejbakami [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 6298
zdjecie 6298
fot. eOstroleka.plfot. eOstroleka.pl
REKLAMA

W ramach warsztatów rodzinnych “Etnokuchni Kurpiowskiej” przygotowano dziś w ostrołęckim muzeum pyszną i pożywną zupę malon z rejbakami. Potrawa idealna na chłodne jesienne dni.

Warsztaty “Etnokuchnia” odbyły się w niedzielę, 2 października w Muzeum Kultury Kurpiowskiej. Tym razem muzealnicy przywdziali kuchenne fartuchy i razem z uczestnikami przygotowywali potrawę z dyni i ziemniaków. Dynia, nazywana na kurpiach malonem, to warzywo, które oprócz walorów estetycznych jest również cenione za swe właściwości zdrowotne i niepowtarzalny smak. Kurpiowskie gospodynie przygotowywały z niego pyszną i pożywną zupę wzbogaconą kluskami z tartych ziemniaków, czyli tzw. rejbakami.

W rolę “masterchefa” wcieliła się twórczyni kurpiowska Elżbieta Prusaczyk demonstrując krok po kroku sposób przyrządzania tej zdrowej i lubianej kurpiowskiej potrawy.

W trakcie, gdy zupa bulgotała na ogniu najmłodsi uczestnicy kuchennych warsztatów mogli zwiedzić wystawy prezentowane obecnie w muzeum. Na zakończenie warsztatów można było skosztować pysznej, rozgrzewającej i sycącej jesiennej zupy.

 

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
sierpień 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 28  29  30  31 dk1 dk2 dk3
 4  5 dk6 dk7 dk8 dk9 dk10
 11 dk12  13  14 dk15 dk16 dk17
 18  19  20 dk21 dk22 dk23 dk24
 25  26  27  28 dk29 dk30 dk31
×