2015-12-03T15:38:22+01:00 eOstroleka.pl 10 0 -
Powiat ostrołecki,

Oświadczenie wójta Olszewo-Borek Krzysztofa Szewczyka w sprawie uchodźców

Wójt gminy Olszewo-Borki, Krzysztof Szewczyk (w środku)
Po licznych medialnych publikacjach w sprawie przyjmowania uchodźców, milczący dotychczas wójt gminy Olszewo-Borki, Krzysztof Szewczyk wydał oświadczenie.

Oświadczenie wójta gminy Olszewo-Borek znalazło się na internetowej stronie urzędu. Wójt postanowił wyjaśnić w nim kwestie związane z wypełnioną dla wojewody mazowieckiego ankietą. Poniżej publikujemy pełną treść oświadczenia z zachowaniem oryginalnej pisowni.

„W związku z pytaniami mieszkańców oraz informacjami medialnymi na temat uchodźców informuję, że wypełniłem ankietę skierowaną do samorządów przez Wojewodę Mazowieckiego, deklarując możliwość przyjęcia w 2016 r. jednej rodziny z dwójką dzieci oraz jedną osobę samotną. Razem 5 osób.

Przesłana ankieta nie zawierała żadnych dodatkowych pytań, jak również wyjaśnień i informacji. Nie została określona narodowość, kolor skóry, czy też wyznanie uchodźców - osób oczekujących pomocy.  Wysłana deklaracja nie jest zobowiązaniem, ponieważ do tego niezbędna jest uchwała Rady Gminy Olszewo-Borki. Na radnych spoczywać będzie ciężar podejmowanych decyzji. Gmina Olszewo-Borki nie zabiega o przyjęcie uchodźców, jak również nie planuje wydawać na ten cel środków z  budżetu gminy.

Gmina Olszewo-Borki ma wspaniałe tradycje udzielania pomocy osobom potrzebującym. W 2002r Rada Gminy podjęła uchwałę o przyjęciu repatriantów z Kazachstanu, którzy do dzisiaj są naszymi mieszkańcami i dla których zabezpieczyła pracę i mieszkanie.

Sprawa uchodźców budzi szereg emocji. W mojej opinii dzisiaj jest tematem medialnym, nie rzeczywistym. Wszystkie decyzje w sprawie przyjęcia uchodźców, w pierwszej kolejności będzie podejmował rząd Polski, który swoje stanowisko negocjuje z Unią Europejską.

Informuję ponadto, że w sprawie uchodźców po raz pierwszy publicznie zająłem stanowisko 25 listopada br. na sesji rady gminy. Nie udzielałem żadnych wywiadów do mediów oraz komentarzy, w związku z czym, nie odpowiadam za doniesienia medialne w przedmiotowej sprawie.”