eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Piasecznia: O tradycyjnych serach z kurpiowskiego mleka [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 6563
zdjecie 6563
fot. UG w Kadzidlefot. UG w Kadzidle
REKLAMA
zdjecie 6563
Posłuchaj
W świetlicy wiejskiej w Piaseczni odbyło się szkolenie poświęcone m.in. serom produkowanym według tradycyjnych regionalnych receptur, identyfikacji oraz ich upowszechnieniu.

Prelekcję przeprowadził Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego. Specjalista mówił ze znawstwem o rosnącym rynku na produkty tradycyjne, o szansach na zwiększenie dochodowości gospodarstw rolnych i różnorodnych sposobach wykorzystywania znakomitej jakości kurpiowskiego mleka.

Po prelekcji czekała na uczestników szkolenia niesłychana gratka. Krzysztof Zaniewski, mistrz serowarski z Żuław, zaprosił na zajęcia warsztatowe. Ku zdumieniu uczestników, powstały wkrótce najprawdziwsze sery, serwatkowe, podpuszczkowe, parmezany, znakomite sery fetowe. Nie zabrakło przypraw i zaskakujących dodatków: czarnuszki, kozieradki, wędzonych śliwek, rodzynek, swojskiego miodu, żurawiny, suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego.

Spotkanie było świetną przygodą. Nad kulinariami czuwali niezawodni pracownicy Centrum Kultury Kurpiowskiej z dyrektorem Grzegorzem Parzychem na czele. Wszystkiego doglądała sołtys Renata Zaniewska. Do Piaseczni przybyły gospodynie z Tatar, Czarni, Brzozowej, Krobi, które osobiście, zasłuchane w instruktażową opowieść pana Krzysztofa, wyprodukowały większość wspomnianych serów.

Spotkanie w Piaseczni zorganizował wójt Dariusz Łukaszewski.

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
wrzesień 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1  2 dk3 dk4  5 dk6 dk7
 8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
 15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
 22  23 dk24  25 dk26  27  28
dk29  30  1  2  3  4  5
×