Piasecznia: O tradycyjnych serach z kurpiowskiego mleka [ZDJĘCIA]
fot. UG w KadzidlePrelekcję przeprowadził Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego. Specjalista mówił ze znawstwem o rosnącym rynku na produkty tradycyjne, o szansach na zwiększenie dochodowości gospodarstw rolnych i różnorodnych sposobach wykorzystywania znakomitej jakości kurpiowskiego mleka.
Po prelekcji czekała na uczestników szkolenia niesłychana gratka. Krzysztof Zaniewski, mistrz serowarski z Żuław, zaprosił na zajęcia warsztatowe. Ku zdumieniu uczestników, powstały wkrótce najprawdziwsze sery, serwatkowe, podpuszczkowe, parmezany, znakomite sery fetowe. Nie zabrakło przypraw i zaskakujących dodatków: czarnuszki, kozieradki, wędzonych śliwek, rodzynek, swojskiego miodu, żurawiny, suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego.
Spotkanie było świetną przygodą. Nad kulinariami czuwali niezawodni pracownicy Centrum Kultury Kurpiowskiej z dyrektorem Grzegorzem Parzychem na czele. Wszystkiego doglądała sołtys Renata Zaniewska. Do Piaseczni przybyły gospodynie z Tatar, Czarni, Brzozowej, Krobi, które osobiście, zasłuchane w instruktażową opowieść pana Krzysztofa, wyprodukowały większość wspomnianych serów.
Spotkanie w Piaseczni zorganizował wójt Dariusz Łukaszewski.



Wasze opinie
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Zobacz również
Uczniowie z Ostrołęki autorami filmów animowanych [ZDJĘCIA]
"Bądź autorem swojej kariery" [ZDJĘCIA]
Z seniorami o polskiej drodze do niepodległości w ostrołęckim muzeum [ZDJĘCIA]
Dzień Kariery Zawodowej po raz ósmy w Ostrołęce [ZDJĘCIA]
Z seniorami o polskiej drodze do niepodległości
Mazowiecka policja z wizytą w Czechach [ZDJĘCIA]
Wyjątkowe ujęcia z Peru na Ostrołęckim Festiwalu Fotografii [ZDJĘCIA]
Qpiszewiada 2016 rozpoczęta! [ZDJĘCIA]
O innowacyjnej szkole i wyzwaniach współczesności [ZDJĘCIA]
Kalendarz imprez
| Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
| 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 | 15 |
16 |
17 |
18 | 19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
24 |
25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 |




2
3
8