Uwaga na trujące grzyby: Masz wątpliwości, skontaktuj się z sanepidem
fot. sxc.hu - Są u nas grzyboznawcy - powiedziano nam w Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej. - Jeżeli ktoś się zgłosi w godzinach pracy to oczywiście zostanie mu udzielona pomoc.
Wielu mieszkańców nie wie o takiej możliwości, często korzystają ze starych metod, które nie dają wiarygodnych wyników. Do takich zaliczyć można chociażby: zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak.
- Nie wiedziałem, że jest taka możliwość - powiedział nam Józef Koziatek z Ostrołęki. - Nie warto ryzykować zatrucia jeżeli jest ktoś, kto może rozwiać nasze wątpliwości. Na pewno skorzystam z tej możliwości - dodaje.
Jednak pracownik stacji sanitarno epidemiologicznej nie zastąpi nam zdrowego rozsądku. Jeżeli nie jest się pewnym trzeba zbierać wyłącznie grzyby wrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode okazy, są przyczyną wielu pomyłek. Ogólna zasada mówi, że należy zbierać grzyby rurkowate, do których należą borowik, koźlarze, podgrzybki czy maślaki, a wystrzegać się blaszkowatych.
Powiatowa stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Ostrołęce jest czynna od poniedziałku do piątku w godz: 7:45 - 15:20.
J. Pych
Zobacz również
Kalendarz imprez
| Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | 12 | 13 |
14 |
15 |
16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 |
22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |



1
2
10
17