eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

„Kurpiowskie kiszenie kapusty” w Dylewie

REKLAMA
REKLAMA

Tradycyjny, przekazywany z pokolenia na pokolenie sposób kiszenia kapusty na zimę, pieczenie kurpiowskich specjałów i ubijanie śmietany prastarym zwyczajem – to atrakcje jakiś zaznać będzie można już w najbliższą sobotę w Dylewie.

Impreza organizowana pod hasłem „Kurpiowskie kiszenie kapusty” odbędzie się w sobotę, 17 października w dylewskiej remizie strażackiej. Początek o godzinie 10:00. W trakcie imprezy zaprezentowana zostanie stara kurpiowska tradycja kiszenia kapusty na zimę - od wyparzania beczki gorącymi kamieniami, przez ręczne szatkowanie kapusty, po tradycyjne udeptywanie kapusty w beczce.

Przeprowadzony zostanie również konkurs na najcieniej ręcznie zszatkowaną kapustę. Będzie także można wziąć udział w warsztatach ręcznego ubijania masła oraz wypieku „fafernuchów” (kurpiowskie ciasteczka).

Organizatorem i sponsorem imprezy są:
Stowarzyszenie Artystów Kurpiowskich, Starostwo Powiatowe w Ostrołęce,
WORD Ostrołęka oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Dylewie.

REKLAMA
Kalendarz imprez
maj 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 28  29  30 dk1 dk2 dk3 dk4
dk5 dk6 dk7 dk8 dk9  10 dk11
dk12  13 dk14  15  16  17  18
 19  20 dk21  22  23 dk24 dk25
 26  27 dk28  29  30  31  1
×