eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Najsmaczniejszy konkurs w regionie rozstrzygnięty [ZDJĘCIA]

REKLAMA
zdjecie 2860
zdjecie 2860
fot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęcefot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęce
REKLAMA
zdjecie 2860
Posłuchaj
XIV edycja konkursu kulinarnego dla seniorów odbywającego się w Lipiance rozstrzygnięta. W tych iście przepysznych zmaganiach udział wzięło ponad 60 doświadczonych kucharzy z gmin Rzekuń, Czerwin, Różan, Krasnosielc, Myszyniec, Goworowo oraz z Pułtuska i Ostrołęki.

Konkurs „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów” odbył się 18 października w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance. Dzięki doświadczeniu i bogatej wiedzy o tradycjach mazowieckiej kuchni, seniorzy dzielą się tym wszystkim z młodym pokoleniem. Za sprawą publikacji z recepturami konkursowych  potraw jest nadzieja, że dziedzictwo kulinarne Mazowsza będzie ciągle żywe. Znajdziemy w niej przepisy na  łopaciaki, parzaki, serniki, pasztety, sójki mazowieckie, żeberka w ziołach, barszcze czerwone czy wszelakie nalewki owocowe.

Kulinarne wydarzenie wsparli: Samorząd Województwa Mazowieckiego i Powiat Ostrołęcki. Zrealizowali zaś: Towarzystwo Przyjaciół Goworowszczyzny, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie wraz z kołem gospodyń wiejskich w Lipiance i wolontariuszami.    

A tak oto przedstawiają się wyniki konkursu,  w kategorii przystawki:

I miejsce zdobył szczupak po szlachecku w galarecie autorstwa Hanny Dąbkowskiej z Ponikwi  Dużej, II miejsce - serowa rolada z pieczarkami i kurczakiem w wykonaniu  Celiny Garwarskiej z Goworowa, III miejsce: pasztet z królika, który przygotowała Krystyna Kapuścińska  z Brzeźna.

W kategorii  dania główne: bezkonkurencyjne okazały się żeberka w ziołach Krystyny Manowskiej z  Kunina. II miejsce zajęła sójka mazowiecka, przygotowana przez Dzienny Dom Seniora Wigo z  Pułtuska, III miejsce wywalczył kociołkiem drwala Stanisław Sosnowski z  Ostrołęki.

W kategorii deser I miejsce zajęła Barbara Opęchowska z Malinowa Nowego i jej parzaki, II Krystyna Ciskowska z Cisku, która ujęła jurorów rogalikami z serem, III miejsce zdobył miód z mlecza Zofii Maliszewskiej z Lipianki.

W kategoria napoje zwyciężyła nalewka z aronii Jadwigi Lipińskiej, II miejsce zajął Stanisław Małkowski i jego wino wiśniowe, III cytrynówka na bimberku Janiny Osowskiej.

Wasze opinie

STOP HEJT. Twoje zdanie jest ważne, ale nie może ranić innych.
Zastanów się, zanim dodasz komentarz
Brak możliwości komentowania artykułu po trzech dniach od daty publikacji.
Komentarze po 7 dniach są czyszczone.
Kalendarz imprez
listopad 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 27  28  29  30  31  1 dk2
dk3 dk4 dk5 dk6  7 dk8 dk9
dk10 dk11 dk12  13  14 dk15  16
dk17  18 dk19  20 dk21  22  23
dk24  25 dk26  27  28  29  30
×