Laur Marszałka. Mazowieckie rarytasy 2013 roku narodzone
fot. eOstroleka.plW VII edycji konkursu wybrane zostały najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane w 2013 r. na Mazowszu. W tym roku do konkursu zgłoszono 85 produktów. Wybór nie był prosty. Ostatecznie jury po długich naradach wyłoniło 13 laureatów oraz przyznało 7 wyróżnień. Każdy ze zwycięzców otrzymał grawerton i wybraną nagrodę rzeczową – np. piekarnik do chleba, podkaszarkę, prasę do owoców.
– Cieszy mnie, że moda na regionalną żywność ciągle trwa. Dzięki temu my możemy poznawać wyjątkowe, lokalne produkty – często wytwarzane na podstawie starych, przekazywanych od pokoleń receptur, a mazowieccy wytwórcy mają szansę dać się poznać szerszemu gronu odbiorców – powiedziałmarszałek Adam Struzik
Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.
W trakcie gali wręczono dyplomy nowym członkom Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsze.
Zobacz również
Henryk Kulesza i Zdzisław Fryderych z Nagrodami Marszałka Województwa Mazowieckiego
„Mazowieckie Zdarzenia Muzealne – Wierzba”: Deszcz nagród dla Muzeum Kultury Kurpiowskiej [ZDJĘCIA]
II edycja konkursu "Najpiękniesze Parki Mazowsza"
Krupnik Kurpiowski z Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego
„Śladami Kurpiów”, czyli podsumowanie tygodniowego Święta Wycinanki
Plebiscyt „Najlepsze mazowieckie smakołyki 2012 roku”
Najlepsi młodzi fotografowie z Mazowsza nagrodzeni [ZDJĘCIA]
Kalendarz imprez
| Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
| 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 | 15 |
16 |
17 |
18 | 19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
24 |
25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 |




2
3
8