eOstroleka.pl
Region,

Laur Marszałka. Mazowieckie rarytasy 2013 roku narodzone

REKLAMA
fot. eOstroleka.plfot. eOstroleka.pl
REKLAMA
zdjecie 1628
I w tym roku mazowieccy wytwórcy indywidualni i producenci produktów żywnościowych nie zawiedli smakoszy, którzy byli gośćmi dzisiejszej gali konkursu o „Laur Marszałka” za 2013 r. W Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie można było nie tylko spotkać piekarzy, pszczelarzy i ogrodników, ale też posmakować ich popisowych wyrobów. Nagrody zwycięzcom wręczał marszałek Adam Struzik.

W VII edycji konkursu wybrane zostały najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane w 2013 r. na Mazowszu. W tym roku do konkursu zgłoszono 85 produktów. Wybór nie był prosty. Ostatecznie jury po długich naradach wyłoniło 13 laureatów oraz przyznało 7 wyróżnień. Każdy ze zwycięzców otrzymał grawerton i wybraną nagrodę rzeczową – np. piekarnik do chleba, podkaszarkę, prasę do owoców.

– Cieszy mnie, że moda na regionalną żywność ciągle trwa. Dzięki temu my możemy poznawać wyjątkowe, lokalne produkty – często wytwarzane na podstawie starych, przekazywanych od pokoleń receptur, a mazowieccy wytwórcy mają szansę dać się poznać szerszemu gronu odbiorców – powiedziałmarszałek Adam Struzik

Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

W trakcie gali wręczono dyplomy nowym członkom Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsze.
REKLAMA
Kalendarz imprez
lipiec 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 30 dk1  2  3 dk4 dk5 dk6
 7  8 dk9  10 dk11 dk12  13
 14  15 dk16  17  18 dk19  20
 21  22  23  24  25  26  27
 28  29  30  31  1  2  3
×