eOstroleka.pl
Region,

Laur Marszałka. Mazowieckie rarytasy 2013 roku narodzone

REKLAMA
zdjecie 4508
zdjecie 4508
fot. eOstroleka.plfot. eOstroleka.pl
REKLAMA
zdjecie 4508
I w tym roku mazowieccy wytwórcy indywidualni i producenci produktów żywnościowych nie zawiedli smakoszy, którzy byli gośćmi dzisiejszej gali konkursu o „Laur Marszałka” za 2013 r. W Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie można było nie tylko spotkać piekarzy, pszczelarzy i ogrodników, ale też posmakować ich popisowych wyrobów. Nagrody zwycięzcom wręczał marszałek Adam Struzik.

W VII edycji konkursu wybrane zostały najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane w 2013 r. na Mazowszu. W tym roku do konkursu zgłoszono 85 produktów. Wybór nie był prosty. Ostatecznie jury po długich naradach wyłoniło 13 laureatów oraz przyznało 7 wyróżnień. Każdy ze zwycięzców otrzymał grawerton i wybraną nagrodę rzeczową – np. piekarnik do chleba, podkaszarkę, prasę do owoców.

– Cieszy mnie, że moda na regionalną żywność ciągle trwa. Dzięki temu my możemy poznawać wyjątkowe, lokalne produkty – często wytwarzane na podstawie starych, przekazywanych od pokoleń receptur, a mazowieccy wytwórcy mają szansę dać się poznać szerszemu gronu odbiorców – powiedziałmarszałek Adam Struzik

Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

W trakcie gali wręczono dyplomy nowym członkom Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsze.
Kalendarz imprez
wrzesień 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
dk1  2 dk3 dk4  5 dk6 dk7
 8 dk9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14
 15 dk16 dk17 dk18 dk19 dk20 dk21
dk22 dk23 dk24  25 dk26 dk27 dk28
dk29  30  1  2  3  4  5
×