eOstroleka.pl
Powiat ostrołecki,

Tradycyjne kiszenie kapusty w Dylewie [ZDJĘCIA]

REKLAMA
fot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęcefot. Starostwo Powiatowe w Ostrołęce
REKLAMA
zdjecie 5389
O tym, jak dawniej na Kurpiach przygotowywano kapustę na zimę, mogli dowiedzieć się uczestnicy warsztatów pod nazwą „Kurpiowskie Kiszenie Kapusty” odbywającego się w Dylewie.

W przedsięwzięciu, które odbyło się 17 października w Remizie Strażackiej w Dylewie uczestniczyli starosta ostrołęcki Stanisław Kubeł oraz wicestarosta Krzysztof Parzychowski. Współorganizatorem warsztatów był powiat ostrołęcki.

W trakcie imprezy przedstawiono starą kurpiowską tradycję kiszenia kapusty na zimę - od wyparzania beczki gorącymi kamieniami, przez ręczne szatkowanie kapusty, po tradycyjne udeptywanie kapusty w beczce. Przeprowadzono konkurs na najcieniej zszatkowaną kapustę. Imprezie towarzyszyły warsztaty ręcznego ubijania masła oraz wypieku „fafernuchów” (kurpiowskie ciasteczka).

Organizatorami imprezy byli: Stowarzyszenie Artystów Kurpiowskich, Starostwo Powiatowe w Ostrołęce, WORD Ostrołęka oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Dylewie.

REKLAMA
Kalendarz imprez
czerwiec 2025
PnWtŚrCzPtSoNd
 26  27  28  29  30  31 dk1
dk2 dk3 dk4 dk5 dk6 dk7 dk8
 9 dk10 dk11 dk12 dk13 dk14 dk15
 16 dk17 dk18 dk19 dk20  21 dk22
 23  24 dk25 dk26 dk27 dk28 dk29
 30  1  2  3  4  5  6
×